Festlig och fin pastapaj med bacon och köttfärs
nalexsson
nalexsson

Festlig och fin pastapaj med bacon och köttfärs

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 400 g tortiglionipasta, stora rör
  • 1 hackad gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 100 g tärnad bacon
  • 1 msk olja
  • 300 g köttfärs
  • 400 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad basilika eller 1 dl hackade färska blad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 uppvispade ägg
  • 200 g riven ost eller färskost
  •  
  • Ostsås
  • 5 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 100 g riven ost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  •  
  • Strö över
  • 1 dl riven ost, typ parmesan
  • 10 blad färsk basilika

Beskrivning

    1. Koka pastan.

    2. Stek lök och bacon i olja. Tillsätt färsen, stek och mosa den smulig. Tillsätt tomater, vatten, tomatpuré, basilika, salt och peppar. Sjud 5 min.

    3. Lägg papper i botten av en pajform med löstagbar kant. Smörj ringen med fett, även om den är i teflon.

    4. Blanda ägg, pasta och ost. Häll det i pajformen. Ställ pastan upp. Det är lite pyssligt, håll emot med handen och tryck så att rören står mot varandra. Äggen gör att de håller ihop.

    5. Häll över färssåsen, tryck ner den i pastahålen med fingrarna. Strö över riven ost, baka i ugn, 225° ca 25 min.

    6. Ostsås: Häll mjölk, smulad buljongtärning och mjöl i en kastrull. Vispa samman, koka upp under omrörning. Sjud några min. Rör ner grädde och ost. Låt bli varmt, smaka av med salt och peppar. Ta pastaformen ur ugnen, låt svalna 10 min i formen innan ringen tas bort.

    7. Servera pastapajen med basilika, ostsåsen och sallad.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.