Festlig gryta
rebeckaharksen-1
rebeckaharksen-1

Festlig gryta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 400-500 g benfritt fläskkött t.ex fläskfilé, grytbitar av fläskkött, benfri karré, fläskbog
  • Smör att steka i
  • 200 g färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 tärning av köttbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar, svart eller vit
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 5 dl grädde
  • 120 g bacon

Beskrivning

    Tid: 40 minuter


    Börja med att koka riset så det hinner bli klart tills grytan är klar.

    Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).

    Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttet i omgångar på medelhög värme. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på 2 sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.

    Under tiden köttet steks: Skölj av champinjonerna och skär dom i skivor. Hacka löken.

    Lägg sen över köttet i grytan när det är klart.

    Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna har krympt.

    Lägg ovanpå köttet i grytan.

    Därefter kan du klippa bacon i bitar och steka lite om du vill, innan du lägger ner det i grytan.

    Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och grädden.
    Låt koka upp. Rör om. Låt sen koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 minuter, annat kött gärna ca 15-20 minuter.

    Rör om och smaka av.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.