Farsans mustiga vegan gryta
adrianh
adrianh

Farsans mustiga vegan gryta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 3 2 röster

Ingredienser

  • 1 ask körsbärstomater eller andra små tomater.
  • rapsolja till fräsning
  • 1 röd paprika
  • 1-2 morötter
  • 1 stor lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1/2 röd chilli ( inte jätte stark)
  • 1.5 dl röda linser
  • 1 konserv eller kartong krossade tomater (400g)
  • 400 g vatten
  • 1 kartong valfria bönor ( kidney, kikärtor,vita bönor eller liknande)
  • 2 grönsaksbuljong tärningar
  • 1 näve Färsk basilika
  • 1/2 dl Citronjuice
  • 2 msk vitvinsvinäger ( mer om man vill ha lite mer syra)
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk oregano
  • 2 tsk timjan
  • 2 msk stark chilli olivolja ( kan ersättas med någon nypa chilliflakes)

Beskrivning

    En vegangryra som alla älskar, stora som små.
    Passar perfekt till ris, kokt potatis, pasta eller ditt favoritbröd och doppa.
    Det är en lätt och snabblagad gryta som passar lika bra till vardagen som helg bjudningar.

    perfekt gryta att göra storkok och matlådor av!
    Har man slut på tillbehör är det bara att krydda lite extra och hälla på mer vatten eller valfri vätska så har man en riktigt god soppa.


    Det är en perfekt bas att testa sig fram med sin egna kryddning och innehåll.
    Saknar man något av innehållet eller kryddorna går det bra att utesluta och ersätta med det man har hemma.
    ___________________________

    Börja med att:
    Halvera tomaterna
    Hacka
    Löken, paprikan, basilikan och chillin
    Dela morötterna/moroten på längden och hacka halvmånar


    Fräs det i ca 4 msk Rapsolja i en stor panna eller gryta tillsammans med alla kryddor utom buljongen.
    Fräs i ca 10 minuter så det blir mjukt o kryddorna hinner blanda sig ordentligt.
    Obs! Ha i citronsaften sist och fräs någon minut till så binder det smakerna finfint!

    Ta ca 2/3 och mixa fint med matberedare eller med stavmixer

    Häll tillbaka den mixade smeten i grytan.
    Tillsätt nu 1 burk/kartong krossade tomater gärna av finare kvallite,
    Fyll burken/kartongen med vatten och ha i grytan.
    Ha i bönor, linser och sist buljongtärningarna.

    Koka på svag värme i ca 10 min, rör om då och då så de inte bränner fast.

    Smaka av med salt, peppar och kryddorna samt citron och vinäger.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.