Falafelvåfflor - Mattias Kristiansson från https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/QoKoGA/falafelvafflor
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Ingredienser till 4 portioner
6 dl
kikärter
1.5 lök,
gula, skalade och finhackade
3 vitlöksklyftor,
finhackade
3 msk
persilja, finhackad
0.8 msk
vetemjöl
1.5 tsk
spiskummin, mald
1.5 tsk
paprikapulver
0.5 tsk
koriander, mald
1 tsk
salt
svartpeppar
Tahinisås
1 dl
tahini
0.5 dl
vatten
0.5 cl
citron, pressad saft
1 vitlöksklyfta,
liten, riven
salt
Till servering
naturell yoghurt
cocktailtomater
lite hackad färsk persilja
Beskrivning
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser till tahinisåsen.
Skölj kikärterna och låt rinna av. Häll ner i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål.
Häll ner resterande ingredienser och blanda väl.
Pressa ut falafelsmet i järnet och stäng igen. Låt grädda i några minuter tills våfflan har fått fint med färg. Fortsätt tills smeten är slut.
Servera våfflorna med tahinisås, yoghurt, tomater och persilja.
När vi hade middagsgäster i helgen serverade vi en otroligt god cheescake med nutella i som vi hittat recept på hos en annan matbloggare, Växelhäxan från Norrland
Ugn. 200°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet
från Västerbotten" för att den innehåller västerbottensost. Matjessilltårta från Västerbotten ca 10 bitar. 3-4 kokta ägg. Tårtan passar jättebra att förbereda 1-2 dagar innan servering. 3-4 kokta ägg
Blanda allt till en deg. Arbeta den ordentligt så den blir riktigt smidig. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut dem i omgångar, mjöla bordet om det behövs
Lägg på ett lock och dra av kastrullen från värmen. Normalt sett tar detta ca 1,5-2 timmar, så ta med en god bok att läsa medan du rör om. Sluta omröringen när blandningen börjar skära sig (vid ca 91-93 grader)
Även dagens recept är hämtat från en kollega i matvärlden, en tjej som befinner sig på andra sidan jordklotet, närmare bestämt Singapore, en av våra absoluta favoritstäder faktiskt
Fantastiskt gott - varför har jag aldrig gjort det tidigare. 2 dl gröt2 ägg 1 dl grädde1 dl mjölk1-2 msk socker1 msk vaniljsocker0,5 gram saffranhackad sötmandel1 droppe bittermandeloljaBlanda allt och häll i en smord form. Grädda i 15-20 minuter. 1-2 msk socker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.