Enkel moussaka
clao
clao

Enkel moussaka

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 10 medelstora potatisar
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 köttbuljong
  • 1 krm kanel
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk ajvar
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt och peppar
  • 2 dl grädde+2 dl mjölk
  • Gratängost

Beskrivning

    Skölj och skär auberginen på längden ca ½ cm tjockt. Lägg ut på hushållspapper och strö över lite salt. Låt vätskan dras ut i ca 15 minuter.

    Skala och skiva potatisarna, salta lätt.

    Finhacka lök och vitlök.
    Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, kanel, oregano och tomatpuré i några minuter och tillsätt därefter färs och köttbuljong och fräs ytterligare i några få minuter.
    Smaka av.
    Ha sedan i ajvar och sist i créme fraiche. Smaka av igen.
    Salta och peppra.

    Stek auberginen i olja i en stekpanna ca 2 min per sida.
    Stek därefter potatisskivorna lätt.

    Lägg ett lager potatisskivor på botten i en smord ugnsäker form, varva med ett lager aubergine, därefter färs och avsluta med potatis och aubergine. Häll över grädden (jag hade vispgrädde fast som jag spädde ut med lite mjölk) och strö över osten. Grädda i förvärmd ugn på 225 grader i ca 45 min eller tills potatisen är klar. Om potatisen får tillräckligt med färg innan gräddningstiden gått ut - lägg över aluminiumfolie.

    Servera med turkisk yoghurt och sallad gjord av rödlök, tomat, gurka, oliver och fetaost.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.