Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken.
Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Lägg den sen i en liten smord rund form som är cirka 25 centimeter i diameter eller en avlång form som är 10X25 cm.
Jäs under bakduk 20–30 minuter.
Värm ugnen till 200–225°.
Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått en svag gyllenbrun nyans. Stjälp brödet ur formen och låt svalna.
Skär i fyra delar.
Om du bakar samma dag som du gör tårtorna, lägg gärna in brödet i frysen några minuter, det blir lättare att skära då.
Klassiskt receptpå rulltårta med sylt – gör så här. Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper
Fläskkotletter på italienskt vis – gör så här. Bryn kotletterna i olivolja och smör ca 1-2 min på varje sida. Häll över matlagningsgrädden, lägg på lock och bräsera (småkoka) ca 5 min. 4 person(er) Ingredienser 4 fläskkotletter, (500 g) 0,5 msk färsk salvia, hackad 2 krm grovmald svartpeppar 1 tsk salt 1 msk olivolja 1 msk smör 2 dl matlagningsgrädde 0,5 dl parmesanost, riven Tillbehör , smörslungad bladspenat, pressad potatis
Påskäggtill barnen ska fyllas, mat ska inhandlas, tvättid ska passas, en runda i träningsrummet är önskvärd och så ska jag försöka hinna lägga ut receptetpå supergott fröknäckebröd med lakrits som jag bakade i gårkväll
Dela brödet i tre bottnar. Sätt ugnen på 225º. Värm mjölken till 37º och lös upp jästen däri. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl, minst 5 minuter i maskin och längre för hand
Startar varje vardagsmorgon med gröt och en till två smörgåsar med gott pålägg. Då vill jag självklart tipsa om ett hälsobröd jag bakat vid flera tillfällen tidigare
Till vardags blir det mest att jag tar en frukt som mellanmål men på helgerna, när jag har lite extra tid, så är det kul att prova på och röra ihop något nytt
Rör tills smeten tjocknar och blir grumligt vit. Om smeten stelnar och blir svår att jobba med kan man tillsätta lite vatten och värma över vattenbad för att få en rinnig smet igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.