Dansk fleskestej med rödkål
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Dansk fleskestej med rödkål

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 8 portioner
  • 1 kg färsk skinka med 8 mm fettrand under svålen
  • eller 1 kg benfri kotlettrad med fett och svål
  • 1 tsk ingefära
  • salt och malen vitpeppar
  •  
  • Sås
  • 5 dl sky+vatten
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 ½ dl grädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  •  
  • Till servering
  • rödkål
  • syltade gröna tomater

Beskrivning

    Värm ugnen till 175°.

    Skär ett dekorativt rutmönster genom svålen och fettet, men inte ända ner i köttet.

    Lägg steken med svålen neråt i en ugnssäker form. Slå på så mycket vatten att svålen täcks. Ställ in i ugnen och åt koka i ca 30 minuter.

    Ta upp steken och krydda med ingefära, salt och peppar. Lägg den nu med svålen uppåt på ett galler i formen. Sätt i en köttermometer och stek i ugnen.

    Fyll eventuellt på med mer vatten om det kokar bort. Stek till innertemperatur 85°, mellan 1 ½ och 2 timmar.

    Öka ugnstemperaturen till 250° och ställ ugnsluckan på glänt. Stek vidare tills svålen är knaprig.

    Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor före servering. Servera med sås och tillbehör.

    Sås:

    Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält smör i en kastrull och strö över mjöl. Rör om. Späd med skyn, koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda 5 minuter. Tillsätt grädde och krydda med salt, peppar och soja.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.