Skär ett dekorativt rutmönster genom svålen och fettet, men inte ända ner i köttet.
Lägg steken med svålen neråt i en ugnssäker form. Slå på så mycket vatten att svålen täcks. Ställ in i ugnen och åt koka i ca 30 minuter.
Ta upp steken och krydda med ingefära, salt och peppar. Lägg den nu med svålen uppåt på ett galler i formen. Sätt i en köttermometer och stek i ugnen.
Fyll eventuellt på med mer vatten om det kokar bort. Stek till innertemperatur 85°, mellan 1 ½ och 2 timmar.
Öka ugnstemperaturen till 250° och ställ ugnsluckan på glänt. Stek vidare tills svålen är knaprig.
Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor före servering. Servera med sås och tillbehör.
Sås:
Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält smör i en kastrull och strö över mjöl. Rör om. Späd med skyn, koka upp, sänk värmen och låt såsen sjuda 5 minuter. Tillsätt grädde och krydda med salt, peppar och soja.
Till vissa rätter, t ex dansk ribbensteg som vi ska ha idag, passar det så otroligt bra medrödkål. Förutom att den hemgjorda kålen är mycket godare än den köpta är det dessutom väldigt ekonomiskt att fixa rödkålen själv
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills all kål är jämnfärgad och genommjuk. Rödkål är tradition på danska julbord, men passar utmärkt till alla sorters kött och fågel
God eftermiddagen denna mulna måndag. Hoppas ni har en bra dag hittills. Jag och ungarna har hållt oss inne hela dagen idag, det känns ruggigt och kallt ute tycker jag och blir inte alls sugen på att ta mig ut genom dörren något nämnvärt
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Inlagd rödkål och rödlök med köttfärslimpa. Bara att slänga i tillsammans med rödlöken och lite persilja så har man ett bra tillbehör till många olika rätter
I ett gammalt nummer av Mer Smak finns det ett helt gäng med recept från Falafelbaren i Stockholm, och när vi gjorde falafel förra veckan provade jag några av dem - bland annat den här snabbsyrade rödkålen som var alldeles perfekt som tillbehör
Servera med kokt potatis eller varför inte rödkål – om du har det hemma. Vi hittade en bit fläskstek med svål och jag utmanade honom att laga dansk fläskstek till middag – och – så gott det var
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.