Citronpaj med kikärtsmaräng / zeta
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Citronpaj med kikärtsmaräng / zeta

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl Rapsolja
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • Saft av fyra stora citroner 200 g
  • Skal av 2 citroner
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl mascarpone
  • 2 msk Rapsolja
  • 1 äggvita till pensling
  • Maräng
  • Spad av 1 frp Kikärtor Ekologiska
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 tsk citronsaft

Beskrivning

    Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajskalet så det blir en smidig deg.

    Plasta in och låt vila kylen i 60 min.

    Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till 3 mm tjocklek och klä en 24 cm pajform.

    Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 15 min.

    Pensla hela botten och kantens insida med uppvispad äggvita.

    Fyllningen

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

    Riv skalet av citronerna och pressa ur så mycket saft som möjligt ner i en kastrull.

    Blanda ner socker, ägg, äggulor och urskrapad vaniljstång och sjud under uppsikt och omrörning tills det tjocknar.

    Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen.

    Vispa ner mascarpone så det blandas jämnt.

    Häll i oljan och vispa upp snabbt.

    Häll fyllningen i pajskalet och ställ att svalna och stelna till.

    Marängen

    Sila bort kikärtorna och häll allt spad i en bunke.

    Vispa upp på hög effekt till ett vitt skum.

    Fortsätt vispa och häll sakta ner sockret, vaniljextraktet och citronsaften.

    Vispa tills marängen blivit blank och fin.

    Fyll en spritspåse och dekorera den avsvalnade pajen i fint mönster!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.