1. Kärna ur dadlarna och mixa i matberedare med mandlar, 2/3 av valnötterna, kakao, kakaonibs, vaniljpulver, salt och kokosolja. Börja med 1 msk kokosolja och tillsätt eventuellt mer om blandningen känns för torr. När du är nöjd med konsistensen, i med resten av valnötterna och mixa några sekunder. Pralinerna blir extra goda när det är lite större bitar nötter i.
2. Rulla små bollar. Jag behövde trycka ihop mina till bollar innan jag försiktigt rullade dem. Ställ in i kylen.
3. Smält mörk choklad i vattenbad.
4. Doppa bollarna i chokladen. Använd gärna 2 gafflar, det brukar funka smidigast. För att få choklad runt om hela och utan att få en platt botten, brukar jag lägga de färdigdoppade bollarna på ett ugnsgaller med en plåt med bakplåtspapper under.
5. Toppa med kakaonibs och ställ in plåt och galler i kylen. Man kan skippa kakaonibs om man inte har det hemma eller hittar i butiken, men det blir supergott med lite extra crunch.
Dessa supergoda och dessutom nyttiga chokladpraliner kan man förvara i kylskåpet i flera dagar. Tänk på att göra dem rätt små. Gillar man inte valnötter kan man byta ut mot sina favoritnötter. Cashewnötter och en sked lakritspulver är också en grym kombo!
Enkla att göra, inga konstigheter alls och kombinationen av ingredienserna blir så bra. De hittade jag i en italiensk blogg och hon som skriver i den har förstås tillgång till färska valnötter från sin egen trädgård
Snitta dadlarna på längden och kärna ur dem. Stoppa in en mandel i varje dadel. 16 dadlar. 16 dadlar 16 skållade rostade mandlar 8 skivor baconSätt ugnen på 225 garder. Baka i 225° varm ugn i ca 10 minuter tills baconet är knaprigt och servera på fat eller liten snapasgaffel
att de ligger tight gör inget men se till att det inte är ”högar” av nötter utan ett jämnt lager. Vispa upp äggvita och vatten i någon minut så du får ett vitt, luftigt ”fluff” och vänd försiktigt ner mandlarna
Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlarochvalnötter med en touch av kardemumma. Ta ut små bitar av degen och platta ut i handen, lägg i fyllning och vik igen kanterna och forma kakan som du vill
ca 25 st 2 dl sötmandel 100 g urkärnade färska dadlar 2 msk agavesirap 2 msk kokosolja 3 msk kakao 1/2 tsk pepparkakskryddor 1 krm salt ca 2 dl rostade mandelspån Lägg till i inköpslistan
Forma varje del till ett avlångt bröd. Hacka dadlarochvalnötter. Blanda surdegen med vatten och jäst. Spänn degen med sidan av händerna in under brödet
Skålla och skala mandelnoch klappa den torr i en ren handduk. ½ msk mandelolja. Och gillar du inte smaken av rosmarin kan du ta timjan i stället, det passar också jättebra
Blanda lite av mjölet med mandeloch tranbär, och resten av mjölet med bakpulver och xantangummi. Jag tänker spara ena halvan av kakan som den är och göra skorpor av den andra halvan
Inspiration till den här goda efterrättskakan med årets skörd av äpplen och plommon, och med ett kul täcke av cornflakes, mandeloch vit choklad, har jag fått av Annika på bloggen Bak och Mat för alla
med mandlarna, hälften avdadlarnaoch all vätska och tillsätt resten av ingredienserna eftersom. Ett gäng vänner samlades, åt pannkakslunch tillsammans, välkomnade våren och utbytte presenter till en anonym mottagare, typ som julklappsspelet fast på våren
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.