Ledsen om jag förstör någons nyårslöfte nu men de är lite till för att brytas haha. När chokladbegäret går lite överstyr så blir det en sånhär tårta som bakas. En lyxig kladdkakebotten med chokladmousse, chokladglasyr, hallonsmörkräm och färska hallon. Så plocka fram springformen med diameter 22 cm, så kör vi igång!
Ingredienser (botten)
200 g
mörk choklad
200 g
smör
4
ägg
2 dl
strösocker
2,5 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
Ingredienser (chokladmousse)
200 g
mörk choklad
4
äggulor
3 dl
vispgrädde
Ingredienser (chokladglasyr)
50 g
mörk choklad
25 g
smör
Ingredienser (hallonsmörkräm)
2 stora
äggvitor
1 dl
strösocker (200 g)
125 g
rumsvarmt osaltat smör
75 g
färska hallon
rosa pastafärg
Beskrivning
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj din bakform med smör.
2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chokladen på låg värme.
3. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke.
4. I en annan bunke blandar du vetemjöl och bakpulver noga.
5. Häll ner chokladsmeten i ägg- och socker blandningen och vispa ihop. Sikta sedan ner mjölet och vänd försiktigt tills allt blandats väl.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Låt bakformens kanter vara kvar.
Gör såhär:
1. Smält chokladen över vattenbad eller i micro.
3. Blanda ner en äggula i taget i den smälta chokladen.
4. Vispa upp grädden och vispa sedan ner lite av grädden i taget i chokladmoset.
5. Häll smeten över chokladkakan och låt stå i kyl tills moussen stelnat helt eller i minst 4 timmar.
Gör såhär:
1. Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull. Låt svalna i kyl och blanda med jämna mellanrum. Den är klar att hällas över kakans kanter när den börjat tjockna lite och är helt kall.
2. Ta bort bakformens kanter och ringa glasyren över kakan.
Gör såhär:
1. Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
2. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skolen. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
3. Vispa i lite sv smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm. 4. Ta fram en finmaskig sil och pressa hallonen mot den så att saften kommer ner i smörkrämen. Glöm inte att skrapa av botten! Vispa lite till tills allt blandats väl, oroa dig inte om smörkrämen skär sig, bara att fortsätta vispa så har den snart blivit fin och slät igen. Ha även i lite rosa pastafärg för en starkare färg!
5. Spritsa smörkrämen uppepå tårtan.
. En hittepå kaka som blev lyckad i all sin enkelhet. Jag bakade en sockerkaka och kokade upp 0,5 dl vispgrädde och 0,5 dl osötad kondenserad mjölk tillsammans med 1 tsk äkta vaniljpulver och 0,5 dl strösocker
Receptet är från Kanal 5 från Roy Fares nya program United States of Cakes. Double Chocolate and RaspberryCakeMörk chokladcremeux 10 min 200g Mörk choklad 64%45g Strösocker (1/2 dl)60g Äggula (4st)175g Grädde (1 3/4 dl)150g Hallonpuré (1 1/2 dl)35g Cognac (2 msk) om man vill
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.