2 burkar
vita bönor eller 350 gr torkade vita bönor
1 tsk
salt per liter vatten
1 gul
lök späckad med 6 kryddnejlikor (kan uteslutas)
2 gula
lökar
2
paprikor
3 msk
neutral olja (majs, solros eller raps)
500 gr
soya färs
1 burk
krossade tomater
2 dl
köttbuljong (tärning)
1 msk
paprikapulver
1 tsk
chilipulver
1 tsk
oregano
salt och peppar
1 pressad
vitlöksklyfta
Beskrivning
1
Torkade bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Sila bort vattnet och koka bönorna i saltat vatten med den neljikespäckade löken ca 1 timme.
Konserverade bönor: Koka bönorna med den neljikespäckade löken i 30 minuter. Du kan också skölja bönorna och tillsätta de direkt till grytan.
2
Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter.
Koka 2 dl vatten och smula ner en halv köttbuljongtärning.
3
Blanda ner färsen och bryn den under omrörning till en grynig massa.
4
Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. Låt blandningen sjuda under lock i 15-20 minuter.
5
Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne.
Dryckförslag enligt Spännande Mat: Öl eller vatten som släcker törsten. Smakminnens förslag: ett glas rött passar också fint.
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.