Om du använder en tjockare, fyllig yoghurt som grekisk yoghurt, använd 1/2 kopp mjölk/vatten och 1/2 kopp yoghurt.
Alt 4
2 del
Gräddfil
1 del
mjölk eller vatten
Alt 5
2,5 dl
Mjölk
2 msk
Kärn mjölk
Beskrivning
Kärnmjölk är det som blir kvar utöver smöret när man kärnat smör av grädde. Man kan säga att det är mjölk med hög mjölksyra.
Syran gör att kärnmjölken är syrligare och mer tjock än vanlig mjölk men lite mer vattnig än grädde.
Kärnmjölken har också en lägre fetthalt än traditionell mjölk och är fylld med probiotika.
Traditionell kärnmjölk är full av aktiva kulturer som hjälper till med matsmältningen och kan återinföra "goda bakterier" som tarmen behöver efter en runda antibiotika eller sjukdom.
Vid tillagning och bakning ger kärnmjölken därför ett helt annat resultat vad gäller smak och struktur än vanlig mjölk.
Vid framställning av bakverk interagerar mjölksyran i kärnmjölken med bakpulver och får degen att stiga monumentalt. Gillar du det flagnande utsidan på dina pannkakor? Det beror antagligen också på mjölksyrorna i kärnmjölken.
Användningen av detta sura baselement i desserter kan ge en sur motvikt till den vanliga sötma. Kärnmjölk kan också användas för att få ett mycket smakrikt kött.
Alt 1 och 2
Tillsätt citron/vinäger till mjölken.
Rör om och vänta sedan cirka 10 minuter tills magin inträffar.
Mjölken kommer att börja skaka och blir sur som kärnmjölk.
Detta är emellertid inte en produkt som är gjord av aktiva kulturer. Det är helt enkelt en oerhört bra imitation som ger dig samma resultat som kärnmjölk vid bak och matlagning.
Resultatet är så bra att många i själva verket föredrar smak och struktur på denna kärnmjölksersättning framför den äkta kärnmjölken!
Alt 3 och 4
Späd yoghurt/gräddfil med mjöl/vatten
Alt 5
Blanda Mjölk och kärnmjölk.
Skydda med en handduk.
Låt stå i rumstemperatur tills mjölken är försurnad, har ystat sig.
Detta tar mellan 10 och 18 timmar vid rumstemperatur. Det är OK att lämna det vid rumstemperatur eftersom de goda bakterierna i kärnmjölken kommer att neutralisera eventuella dåliga bakterier som kan skada mjölken.
I många recept från utlandet, kanske framförallt amerikanska, används ofta buttermilk. Här i Sverige heter det kärnmjölk och är nu för tiden en lyx som tagit bort ur sortimentet i butikerna och enbart levereras till bagerierna
Ibland, till exempel om jag ska baka något, behöver jag något veganskt alternativ till smör. Mjölkfritt margarin känns inte som ett alternativ för mig eftersom jag ägnat nästan hela mitt vuxna liv åt att utesluta tillsatser ur min kost
½ - 1 vitlök. Mixa 1 ½ paket GB Gammaldags vaniljglass med 4-5 dl mjölk. ½ - 1 vitlök. Typisk söndagsmiddag hos oss är kokt potatis, sås, kokta grönsaker o någon form av kött
(Finns på Coop och vissa Ica-affärer). Är av åsikten att det är mycket roligare käka goda syrade grönsaker än att svälja ner svindyra probiotika-kapslar eller synbiotika-pulver
Choklad-Nutellamuffins med Kärnmjölk. ) I dessa använde jag kärnmjölk, vilken ger saftiga bakverk. ) In these I used buttermilk, which gives moist pastries
Vill du framhäva smaken ännu ytterligare kan du tillsätta 1-2 msk torr sherry. 1-2 potatisar. 2-3 st vitlöksklyftor ( eller 2 msk ramslökspasta). 2 knippen grön sparris ( ca 16-20 st sparris). 1-2 potatisar. 2-3 st vitlöksklyftor ( eller 2 msk ramslökspasta)
Alla recept har timeoftiger-smakgaranti. ) och hittar gärna på alternativa maträtter till julbordet. 2-3 apelsiner, skalade och skurna i cm-tunna skivor på tvärsen. Rensa kycklingfileer och skär varje file i 3-4 strimlor på längden. 2-3 apelsiner, skalade och skurna i cm-tunna skivor på tvärsen
Ingredients ½ cup sour cream ½ cup buttermilk ¼ cup mayonnaise, best quality such as Hellmann's or Duke's 2 garlic cloves, minced (see note) 1 scant teaspoon salt ¼ teaspoon pepper 1½ teaspoons dried dill ¼ cup finely chopped fresh chives 2 teaspoons fresh lemon juice Few dashes Tabasco sauce, optional
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.