Brownie med chokladlakritskola och lakritskaramelliserade nötter
Felicia Hassan
Felicia Hassan

Brownie med chokladlakritskola och lakritskaramelliserade nötter

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Brownie
  • (Följ detta recept eller gör ditt favorit-brownie-recept)
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker (jag använde 1 dl strösocker och 1 dl råsocker)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk kako
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  •  
  • Karamelliserade lakritsnötter
  • 2 dl nötter/mandlar
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk vatten
  • 1 stor tsk lakritspulver (jag använder Markattas)
  •  
  • Chokladlakritstäcke
  • 1,5 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • 1 stor tsk lakritspulver
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Beskrivning

    Brownie:

    1. Sätt ugnen på 175 grader.

    2. Smält smöret i en kastrull, lägg i chokladen och låt det smälta ihop.

    3. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt luftigt.

    4. Vänd ner mjöl och kakao. Blanda försiktigt ihop.

    5. Rör ner chokladsmöret.

    6. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

    Karamelliserade lakritsnötter:

    1. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Ta ur de och lägg de i en skål bredvid.

    2. Häll ner råsocker, ljus sirap, vatten och lakritspulver i stekpannan. Eftersom stekpannan redan är het så går det extremt fort. Var beredd och rör hela tiden så det inte blir klumpar. När vattnet kokat bort och sockret blivit gyllenbrunt (tog typ 20 sekunder för mig) så häller du ner nötterna igen, tar bort stekpannan från värmen och rör runt så alla nötter täcks.

    3. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och sära på nötterna så de inte klibbar ihop för mycket i en klump. Låt svalna.

    Chokladlakritskola:

    1. Koka upp grädde, vaniljpulver och lakritspulver i en kastrull.

    2. Lägg i chokladen i bitar så den smälter. Rör hela tiden.

    3. Blanda ner salt.

    4. Ta bort från värmen och låt svalna helt, rör runt så det inte bränns i botten. kolan kommer tjockna något.


    När brownien svalnat, häll över chokladlakritstäcket, toppa med nötterna och kanske lite extra lakritspulver. Förvara i kylskåp eller frys. NJUT!

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.