Brownie med chokladlakritskola och lakritskaramelliserade nötter
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
Brownie
(Följ detta recept eller gör ditt favorit-brownie-recept)
200 g
smör
200 g
mörk choklad
4
ägg
2 dl
socker (jag använde 1 dl strösocker och 1 dl råsocker)
1,5 dl
vetemjöl
1,5 msk
kako
1 nypa
vaniljpulver
1 nypa
salt
Karamelliserade lakritsnötter
2 dl
nötter/mandlar
2 msk
råsocker
2 msk
ljus sirap
1 msk
vatten
1 stor
tsk lakritspulver (jag använder Markattas)
Chokladlakritstäcke
1,5 dl
grädde
100 g
mörk choklad
1 stor
tsk lakritspulver
1 nypa
vaniljpulver
1 nypa
salt
Beskrivning
Brownie:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull, lägg i chokladen och låt det smälta ihop.
3. Vispa ägg, socker, vaniljpulver och salt luftigt.
4. Vänd ner mjöl och kakao. Blanda försiktigt ihop.
5. Rör ner chokladsmöret.
6. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Karamelliserade lakritsnötter:
1. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Ta ur de och lägg de i en skål bredvid.
2. Häll ner råsocker, ljus sirap, vatten och lakritspulver i stekpannan. Eftersom stekpannan redan är het så går det extremt fort. Var beredd och rör hela tiden så det inte blir klumpar. När vattnet kokat bort och sockret blivit gyllenbrunt (tog typ 20 sekunder för mig) så häller du ner nötterna igen, tar bort stekpannan från värmen och rör runt så alla nötter täcks.
3. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och sära på nötterna så de inte klibbar ihop för mycket i en klump. Låt svalna.
Chokladlakritskola:
1. Koka upp grädde, vaniljpulver och lakritspulver i en kastrull.
2. Lägg i chokladen i bitar så den smälter. Rör hela tiden.
3. Blanda ner salt.
4. Ta bort från värmen och låt svalna helt, rör runt så det inte bränns i botten. kolan kommer tjockna något.
När brownien svalnat, häll över chokladlakritstäcket, toppa med nötterna och kanske lite extra lakritspulver. Förvara i kylskåp eller frys. NJUT!
Mina browniesmed kola och chokladganache. Brownie/kladdkaka-botten. Gjorde halva formen med salta cashew- ochjordnötter på lagret i och den andra utan så att alla ville och kunde smaka
Nu har jag gjort ett annat bakverk med kikärtsspad istället för ägg, nämligen brownie. Kikärtsspad kan tyckas vara lite konstigt att baka med, men tänk på att det har använts ett rätt bra tag ochmed stor positiv respons
Inlägget Nyttig browniemed sötpotatis – utan gluten och mjölk dök först upp på. Oavsett, så är det en brownie som är tusen gånger bättre för kroppen än en brownie bakad på vitt mjöl och socker
Skär upp i bitar med en vass kniv efter önskad storlek. Strö över jordnötteroch marshmallows. Vispa ihop smör, vaniljsocker och strösocker, tillsätt den smälta chokladen och sen ett ägg i taget och vispa så det går ihop till en slät massa, sikta i vetemjölet
Lagom kladdigt seg browniemed vita chokladbitar i, över detta en varm chokladsås. (Vill man ha kolasås så hoppar man bara över den mörka chokladen) Förutom begreppsförvirringen så är satsen chokladsås på tok för stor, halvera den och det räcker ändå gott och väl till alla browniesarna
Det var min äldsta dotters barndomskamrat och bästa vän Hilda som gifte sig med sin sambo Martin, ochmed lilla dottern Elisabet som söt och lite motsträvig brudnäbb
Veganska browniesmed lakrits. Spritsa soyavispgrädde ovanpå och toppa med granatäpplekärnor. Veganska brownies men lakrits, soyagrädde och granatäpple (glutenfri)
Browniesmed knaprigt havretäcke. Och då passar dessa härliga brownies perfekt. Har man något annat favoritrecept på just själva browniesmeten som man absolut inte vill ändra på (jag gillar t
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.