Bröllopstårta

Bröllopstårta är en viktig del av bröllopet och skärs upp tillsammans av det äkta paret. Letar du inspiration till ditt bröllop? På MyTaste hittar du gott om recept på festliga tårtor.

bröllopstårta vit bröllopstårta cupcakes bröllopstårta choklad bröllopstårta hallon bröllopstårta marsipan bröllopstårta vanilj bröllopstårta blåbär bröllopstårta lime bröllopstårta röd bröllopstårta björnbär
Clina Svenskon
Bilden kommer från receptet Bröllopstårtor av Clina Svenskon

Hitta rätt bröllopstårta


En bröllopstårta är en traditionstyngd skapelse. Den ska symbolisera äktenskaplig lycka och fertilitet. Man brukar säga att antalet våningar på tårtan visar hur många barn paret kommer att få. Dessutom sägs det föra olycka med sig om bruden bakar tårtan. Men det går hur bra som helst att lägga dessa myter åt sidan och fokusera på att servera en festlig dessert som gästerna kan njuta av! Håll det precis hur lätt eller komplicerat ni vill - servera en enkel bröllopstårta med choklad eller satsa på flera våningar och vackra dekorationer. Oavsett vilken nivå ni väljer att lägga er på kommer resultatet att bli gott!

Bakgrunden till att vi äter tårta på bröllop kan spåras till den romerska antiken. Då gav gästerna runda brödkakor, ofta smaksatta med honung och fikon, till bröllopsparet. Bröden, som staplades på varandra, ansågs skänka lycka till äktenskapet. Denna tradition har senare utvecklats till pajer på 1600-talet, spettekakan i 1700-talets Sverige fram till den moderna bröllopstårtan som introducerades först på 1900-talet.

Senaste recepten för bröllopstårta