Bröd med grönsaker
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Bröd med grönsaker

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Att baka bröd med grönsaker i degen ger ett saftigt och gott bröd. I detta brödrecept väljer du en av smaksättningarna rödbeta, morot eller spenat och rotselleri som du sedan smaksätter din grunddeg med. Resultatet blir ett rött, gult eller grönt bröd som passar utmärkt att rosta!
  • 2 limpor
  • 25 g färsk jäst
  • 3 1/2 dl kallt vatten
  • 2 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)
  • smaksättning (se instruktion under smaksättningar i texten)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 8 - 9 dl vetemjöl (8 dl motssvarar ca 500 g) + extra till utbakning
  • Förslag på smaksättningar
  • Rödbeta
  • 2 dl finrivna okokta rödbetor
  • 1 msk blå vallmofrön
  • Spenat och rotselleri
  • 65 g färsk spenat
  • 2 dl riven rotselleri
  • 3 msk pumpafrön
  • Morot
  • 2 dl grovt rivna morötter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk linfrö

Beskrivning

    Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin.
    Vispa eller rör ut jästen med vattnet (obs, se instruktion nedan om smaksättningen spenat/selleri är vald).
    Rör ner havregrynen och låt de svälla ca 15 minuter.
    Öppna timer: 15 minuter

    Blanda ner valt grönsaksriv, olivolja, honung och salt i jästblandningen.
    Tillsätt mjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
    Öppna timer: 10 minuter
    Öppna timer: 15 minuter
    Öppna timer: 1 timme

    Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk, strö mjöl över degen och platta försiktigt ut den.
    Forma degen till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
    Låt limporna jäsa 30-40 minuter.
    Öppna timer: 30 minuter

    Sätt ugnen på 175°C.

    Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt limporna svalna på galler.
    Öppna timer: 35 minuter

    Smaksättningar:

    Rödbeta: Riv rödbetorna fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö vallmofröna över brödet innan det sätts in i ugnen.

    Spenat och rotselleri: Mixa spenaten tillsammans med degvätskan innan den rörs ut med jästen. Riv rotsellerin fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan med jästen och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö pumpafrön över brödet innan det sätts in i ugnen.

    Morot: Riv morötterna grovt på ett rivjärn och blanda rivet med gurkmejan. Blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö linfrön över brödet innan det sätts in i ugnen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.