Att baka bröd med grönsaker i degen ger ett saftigt och gott bröd. I detta brödrecept väljer du en av smaksättningarna rödbeta, morot eller spenat och rotselleri som du sedan smaksätter din grunddeg med. Resultatet blir ett rött, gult eller grönt bröd som passar utmärkt att rosta!
2
limpor
25 g
färsk jäst
3 1/2 dl
kallt vatten
2 dl
havregryn (gärna fiberhavregryn)
smaksättning (se instruktion under smaksättningar i texten)
1 msk
olivolja
1 msk
flytande honung
1 tsk
salt
8 - 9 dl
vetemjöl (8 dl motssvarar ca 500 g) + extra till utbakning
Förslag på smaksättningar
Rödbeta
2 dl
finrivna okokta rödbetor
1 msk
blå vallmofrön
Spenat och rotselleri
65 g
färsk spenat
2 dl
riven rotselleri
3 msk
pumpafrön
Morot
2 dl
grovt rivna morötter
1 tsk
gurkmeja
2 msk
linfrö
Beskrivning
Smula jästen i en bunke, gärna som hör till en hushållsmaskin.
Vispa eller rör ut jästen med vattnet (obs, se instruktion nedan om smaksättningen spenat/selleri är vald).
Rör ner havregrynen och låt de svälla ca 15 minuter.
Öppna timer: 15 minuter
Blanda ner valt grönsaksriv, olivolja, honung och salt i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Öppna timer: 10 minuter
Öppna timer: 15 minuter
Öppna timer: 1 timme
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk, strö mjöl över degen och platta försiktigt ut den.
Forma degen till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa 30-40 minuter.
Öppna timer: 30 minuter
Sätt ugnen på 175°C.
Grädda brödet mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt limporna svalna på galler.
Öppna timer: 35 minuter
Smaksättningar:
Rödbeta: Riv rödbetorna fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö vallmofröna över brödet innan det sätts in i ugnen.
Spenat och rotselleri: Mixa spenaten tillsammans med degvätskan innan den rörs ut med jästen. Riv rotsellerin fint på ett rivjärn och blanda rivet i degvätskan med jästen och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö pumpafrön över brödet innan det sätts in i ugnen.
Morot: Riv morötterna grovt på ett rivjärn och blanda rivet med gurkmejan. Blanda rivet i degvätskan och fortsätt göra degen från punkt 2. Pensla brödet med vatten och strö linfrön över brödet innan det sätts in i ugnen.
Pensla brödetmed olivolja. - Ströbröd. - Gott surdegsbröd. - Olivolja att rosta brödet i. Ströbröd. 3) Lägg alla ingredienser till laxburgarna i en bunke och mixa med stavmixer till en slät färs och låt den vila lite. 5) Skölj och skiva alla grönsaker och bröd. 6) Återgå till laxen - forma biffar (ca 8 blev det) och vänd dem i ströbröd. 8) Rosta brödet i ugn eller stekpanna
Vi bryter brödet i bitar och äter grytan med hjälp av bitarna. Våra barn har alltid uppskattat den här sortens sätt att äta, med händerna istället för med bestick, vilket säkerligen bidragit till att det har varit ganska enkel att få dem att äta lite annorlunda mat
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Det här brödet är så gott. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Att det kallas just det fantastiska brödet visste jag inte när jag fastnade för det här receptet för några år sedan, nu har jag sett receptet cirkulera runt lite överallt på nätet och då med benämningen det fantastiska brödet
Vi gör ibland ett jättegott hårt bröd som är väldigt gott. 2 dl majsmjöl1 dl solrosfrön1 dl sesamfrön0,5 d linfrö1 tsk salt0,5 dl rapsolja2,5 dl kokande vattenRör ihop alla torra ingredienserna samt oljan i en bunke och häll över det kokande vattnet
Man bakar dem lätt och behöver inte vara så noga med formen, bara charmigt om de är lite ojämna. Till bröd är Manitoba Cream bra som gör brödet luftigt och Rustique som gör brödet saftigt och smakrikt
Brödet blir sådär bagerisnyggt och rustikt med snygga sprickor på den knapriga ytan. När du sätter in plåten med de kalljästa frallorna, häll ett glas vatten eller några isbitar på den heta långpannan och stäng snabbt ugnsluckan
Eftermiddagsmys med nybakat bröd och en kopp te. Gärna med mycket smör på. Jag älskar att äta bröd och jag har märkt att jag mår som allra bäst när jag äter glutenfritt bröd så det blir en hel del bakande här hemma
Ta ut grytan medbrödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.