Blomkålspizza – Enkel, hälsosam och glutenfri pizza
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 4.52 röster
Ingredienser
Pizzadegen
400 g
Blomkål
1
Ägg
100 g
Mozzarella
2 tsk
Parmesan
2
Vitlöksklyftor
Topping
2
Tomater
3
Rädisor
1/2
rödlök
Basilika
Oregano
Chiliflakes
Salt & Peppar
Beskrivning
Förvärm ugnen till 225 C och lägg in en pizzasten eller bara en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
Mixa blomkålen, eller kör den i en matberedare. Du vill få fina smulor, kör blomkålssmulorna i mikrovågsugnen i 5 till 6 minuter, eller tills de blir mjuka.
Lägg blomkålssmulet i en skål och tillsätt ägget under omrörning rör så att det inte koagulerar, tillsätt hälften av mozzarellan, parmesanen, örterna, de pressade vitlöksklyftorna , salt och peppar. Rör om, du ska få en ganska kompakt deg men fortfarande behålla lite krämighet.
Placera degen på plåten och tryck ut den till en cirkel, cirka 12,5 cm I diameter och 1,5 cm tjock. Baka i 15 till 20 minuter, eller tills blomkålspizza är gyllenbrun och fin.
Placera först de skivade tomaterna på degen, strö över lite chiliflakes, rödlöken och rädisorna, salta och peppra, lägg sedan över den andra hälften av mozzarellaskivorna så att det täcker pizzan.
Baka i 10 minuter tills toppingen bubblar och osten har smält. Lägg på färsk oregano eller basilika blad och servera pizzan i bitar om åtta.
Ikväll blir det nog till att tända i öppna spisen efter kvällspromenaden med hundarna, och jag kommer absolut göra samma kvällsmål som jag gjorde igår kväll
Men, men, om man är ute efter att dra ner på kolhydraterna så är det en god idé, och släpper man sen sina föreställningar om hur en pizza SKA vara så blir det ju riktigt bra
Häromdagen hjälptes Lilla I och jag åt att skörda de allra första krusbären för i år, och de hamnade i en lättgjord och god fika- eller efterrättskaka som är både glutenfrioch mjölkfri
Hade halva degen sedan förra pizzabaket kvar i frysen, och den fick bli en väldigt läcker helgpizza. Jag passade också på att inviga min nya baksten som jag gått och tittat snett på en längre tid
Pizzan är förstås glutenfri, och degen är i mitt tycke riktigt bra och lätthanterlig. Jag tänkte att jag skulle hjälpa dem lite på traven genom att äta pizzaoch skicka lite telepatisk coaching
Vispa upp ägg, mjölk och socker. Smält smöret och blanda ner det i vätskan. Häll ner degvätskan i de torra ingredienserna och arbeta degen smidig i ett par minuter
Är den för lös ta i lite mer mjöl och känns den för kraftig ta i lite mer vätska – arbeta in den. Mängderna är så nära man kan men olika mixers beter sig olika så ibland får man ta lite mer mjöl och ibland lite mer vätska
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.