Bönchili 10 Portioner
borsch_helena
borsch_helena

Bönchili 10 Portioner

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 burk(ar), avrunnen/avrunnet Svarta bönor, konserv
  • 1 burk(ar), avrunnen/avrunnet Vita bönor, konserv
  • 1 st Lök
  • 1 klyfta(or), 1 - 3 klyftor beroende på smak Vitlök
  • 1 st, 2-4 stjälkar Stjälkselleri
  • 1 st, Jalapenos beroende av smak
  • 1 tsk,Chili flakes ev 1 röd chili istället beroende på smak
  • 1 förp Tomater, krossade
  • 1 dl, Vatten lika mycket vatten som mängden krossade tomater använd tomatförpackningen
  • 1,5 dl Lättöl 2,3%
  • 30 g, 70 % Choklad mörk
  • 1 msk Spiskummin
  • 1 msk Soya
  • 4 msk Rapsolja
  • 1 st Lime

Beskrivning

    Skölj bönorna i kallt vatten.
    Skala lök och vitlök och hacka dem båda smått.
    Trimma selleri från dåliga blad och hacka i mindre bitar.
    Skär jalapenon på längden. Ta bort alla frön om du inte vill ha det så starkt. Hacka jalapenon i små bitar.
    Gör samma sak med den röda chilin.
    Ta den största kastrullen du har. Sätt på medelvärme och tillsätt 4 msk rapsolja.

    Tillsätt 1 msk spiskummin och stek i 30 sek. Tillsätt sedan lök, vitlök, sellerin och chilin. Rör om hela tiden så att grönsakerna blandas ordentligt med spiskummin.

    Stek i 5 minuter.

    Tillsätt de sköljda bönorna. Rör om och låt det steka i 2 minuter.
    Tillsätt krossade tomater, vatten, öl och sojan. Salta och peppra.

    Rör och koka upp.
    Dela limen i två delar, dem ena delen i 4 delar och den andra ska pressas ner i grytan.

    Sänk värmen och låt den sjuda i 30 minuter. Låt locket stå lite på glänt.

    Krydda med den ena limehalvan, salt, peppar och choklad.

    Servera böngrytan med lime i klyftor och tortillachips.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.