1 klyfta(or),
1 - 3 klyftor beroende på smak Vitlök
1 st,
2-4 stjälkar Stjälkselleri
1 st,
Jalapenos beroende av smak
1 tsk,Chili
flakes ev 1 röd chili istället beroende på smak
1 förp
Tomater, krossade
1 dl,
Vatten lika mycket vatten som mängden krossade tomater använd tomatförpackningen
1,5 dl
Lättöl 2,3%
30 g,
70 % Choklad mörk
1 msk
Spiskummin
1 msk
Soya
4 msk
Rapsolja
1 st
Lime
Beskrivning
Skölj bönorna i kallt vatten.
Skala lök och vitlök och hacka dem båda smått.
Trimma selleri från dåliga blad och hacka i mindre bitar.
Skär jalapenon på längden. Ta bort alla frön om du inte vill ha det så starkt. Hacka jalapenon i små bitar.
Gör samma sak med den röda chilin.
Ta den största kastrullen du har. Sätt på medelvärme och tillsätt 4 msk rapsolja.
Tillsätt 1 msk spiskummin och stek i 30 sek. Tillsätt sedan lök, vitlök, sellerin och chilin. Rör om hela tiden så att grönsakerna blandas ordentligt med spiskummin.
Stek i 5 minuter.
Tillsätt de sköljda bönorna. Rör om och låt det steka i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, vatten, öl och sojan. Salta och peppra.
Rör och koka upp.
Dela limen i två delar, dem ena delen i 4 delar och den andra ska pressas ner i grytan.
Sänk värmen och låt den sjuda i 30 minuter. Låt locket stå lite på glänt.
Krydda med den ena limehalvan, salt, peppar och choklad.
Servera böngrytan med lime i klyftor och tortillachips.
Att variera sig är svårt men lyckas du banka in de här grunderna är du en. god bit på väg. Nästa vecka tittar vi närmare på fiberrika grönsaker/rotfrukter och hur du
100 g philadelfiaost "Sweet chili". Skala och mixa löken. Blanda lök, ägg, salt och peppar. Forma till lagom portionsgformaröppna upp en liten skåra för att lägga i ca 2tsk ost (efter smak) i och täck sedan över med 2 baconskivor på varje
Vegetarisk bönchili tillhör ett av dem första recepten som jag började med då jag skulle börja laga vegetariska rätter, när jag hade förätit mig på färdigprodukter
Den här rätten är en hyllning till det, en vegetarisk bönchili med hembakta vitlöksbröd. Bönchili. Låt grytan puttra minst 10 minuter. Låt vila 30-45 minuter (medan du lagar bönchilin)
Indisk dahl med ris 4 portioner. 2 dl röda, torkade linser ( 4 kr)1 gul lök ( 1 kr)1 vitlöksklyfta ( 1 kr)1 burk kokosmjölk light alt 2 dl ”vanlig” kokosmjölk och 2 dl vatten ( 10/5 kr)1 blomkålshuvud ( 11 kr)2-3 dl vatten2 msk olja1 msk curry 2 tsk torkad koriander ( ej finmald, utan de större flingorna)1-2 tsk sambal oelek1 grönsaksbuljongtärning ( 1 kr)2 tsk riven ingefära ( < 50 öre)Ris för 4 portioner ( 4 kr). Låt puttra i ca 10 min. 8,10 kr. 10 gFrukt och grönt. - råvarorna är alltid köpta på ordinarie pris, det vill säga ej rabatterade eller annonsvaror 4 portioner. 10/5 kr. 4 portioner. ca 10 min Späd ev med mer vatten. 8,10 kr Allergi/överkänslighet. 10 g
Vegetarisk bönchili tillhör ett av dem första recepten som jag började med då jag skulle börja laga vegetariska rätter, när jag hade förätit mig på färdigprodukter
Bönchili med choklad & valnötter, 6-8 port. Gårdagens sol byttes över natten till en dag med regn, så efter en uppfriskande promenad i regnet satt det fint med en värmande och smakrik gryta innehållandes bönor, valnötter och choklad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.