Äppelmosfyllda muffins med täcke av kanelcrumble.
mariahuss
mariahuss

Äppelmosfyllda muffins med täcke av kanelcrumble.

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Äppelmos
  • 2 äpplen (t ex Gravensteiner)
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vatten (2 msk)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • Crumble
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 45 g strösocker (1 dl)
  • 40 g havregryn (1 dl)
  • 7 g kanel (0,5 msk)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • Muffinssmet
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 7 g kardemumma (1 msk)
  • 160 g strösocker (2 dl)
  • 55 g ägg (1)
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 50 g vegetabilisk olja (0,5 dl)

Beskrivning

    ca 1 h
    8-9 muffins

    Gör så här:

    Äppelmos
    Skala och tärna äpplena.
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
    Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med äppelbitarna, vatten och strösocker. Koka upp alltsamman, medan du rör lite då och då tills äppelbitarna känns mosiga. Det tar 7-10 minuter.
    Ta bort från spisen, lyft ut vaniljstången och låt svalna.

    Crumble
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till smuldeg. Strö sedan ut smuldeg på muffinsen.

    Muffins
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och strösocker i en bunke.
    I en annan skål vispar du lite lätt ägg, mjölk och vegetabilisk olja. Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en slät och fin smet.
    Lägg muffinsformar i en cupcakesplåt, fyll 3/4 av formen med smet. Spritsa i lite äppelmos och strö över crumble.
    Grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Ta ut och låt svalna.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.