Äppelrutor med smultäcke och vaniljpudding
Helena Toftling
Helena Toftling

Äppelrutor med smultäcke och vaniljpudding

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Mördeg
  • 450 g vetemjöl
  • 225 g smör
  • 180 g strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 3 msk gräddfil
  • 1 nypa salt
  • 1,5 st äpplen
  • 2 msk smör
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 msk florsocker
  • Vaniljpudding
  • 7,5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 4,5 msk potatismjöl
  • 7 msk strösocker

Beskrivning

    1. Koka upp 5 dl mjölk med vaniljstången. resten av mjölken blandas med socker och potatismjöl. ta bort vaniljstången och häll i den kalla mjölken. Rör hela tiden tills vaniljpuddingen börjar koka och tjockna.

    2. Smula ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägg och gräddfil och blanda till en luftig mördeg. Knåda inte mördegen! Dela mördegen i två lika stora delar och lägg i kylen i minst 2 timmar.

    3. Skala och tärna äpplena och stek i smör med citron.

    4. Ta ut den ena mördegen och kavla botten lika stor som formen, med bakplåtspapper innanför.

    5. Nagga botten med gaffel och fördela äpplena sedan den varma vaniljpuddingen. Smula över resten av mördegen.

    6. Baka kakan i 175 grader varmluftsugn i ca 40 minuter. ta ut från ugnen och låt svalna. Pudra med florsocker.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.