Wallenbergare med brynt smör och ärtor
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
  • 1 salt
  • 1500 g grädde, iskall
  • 14 äggulor, iskalla
  • 10,5 tsk épice riche (fyra kryddor)
  • 13 dl bröd, dagsgammalt, rivet
  • 1100 g smör
  • 12 dl gröna ärtor
  • 1800 g potatis, skalad
  • 12 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
  • 1200 g smör
  • 1 rårörda lingon
  • 1600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen salt 500 g grädde, iskall 4 äggulor, iskalla 0,5 tsk épice riche (fyra kryddor) 3 dl bröd, dagsgammalt, rivet 100 g smör 2 dl gröna ärtor
  • 1 potatismos800 g potatis, skalad 2 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk) 200 g smör salt
  • 1 Servering rårörda lingonSkala och koka potatisen. Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer/matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät. Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen. Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång. När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen. Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil. Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns. Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör. Smaka av med salt. Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna. Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.