½ glas rött vin, vitt går också bra. Om ni aldrig ätit fransklöksoppa, åk till Paris och gör det. Franche-Comté eller Beaufort är också gott till soppan
Vinet passar perfekt till rätter av nöt, lamm eller fläsk och är ett torrt, fruktigt och något kryddigt rött vin från södra Frankrike med smak av björnbär och jordgubbar samt en aning vanilj toppat med en fin kryddighet
Tillsätt sedan sherryn och låt den koka in, och häll till sist på buljongen. Det här är en av de där rätterna som liksom har stått på min lista av klassiska maträtter att laga, och idag kändes det som en bra dag för lite fransk comfortfood
Tillsättvin, buljong, riven vitlök och kryddor. Tillsätt sockret mot slutet av stekningen. Lägg på osten och gratinera tills osten smält och blivit gyllenbrun
Tillsättvinägern som får koka in helt i löken. Upprepa med sherryn och hälften av vinet. Servera soppan tillsammans med grillade surdegsbröd med rikligt av gyllenbrun smält ost
Tillsätt resterande ingredienser utom ost och bröd. Gratinera i ugnen till osten har fått lite färg. Tillsättvinet och låt koka i 1 minut. 2 dl vitt vin, torrt. 4 medelstora gula lökar 2 klyftor vitlök 2 medelstora potatisar, mjölig sort 1 msk olivolja 2 dl vitt vin, torrt 2 msk torkad timjan 25 g smör 1 msk socker 1 hönsbuljongtärning, spädd enligt anvisning 1 lagerblad salt och peppar 400 g västerbottenost, riven 4 skivor levain, i bitar
vitt vin. Tillsätt ev lite finhackad timjan och vitlök. Löksoppa. Lägg brödtärningarna i pannan och rosta dem på svagvärme, tills de blir gyllene på alla sidor
Tillsättvinet och rör ut lökblandningen i detta. Även om jag gillar landet och småstäder så kommer ledan och känslan av att "är-detta-allt" till slut över mig
Tillsättvin, buljong, timjan, lagerblad och rör så att mjölet löser sig (SUPERVIKTIGT. Jo, jag vet att jag är en total frankofil, men vem blir inte det med tanke på all god mat som Frankrike har levererat till resten av världen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.