1 Sås2
msk smör 3 msk mjöl 2 dl grädde ca 1 msk vatten/mjölk, att späda med om det behövs 1 tsk soja 1 tsk salt 1 tsk peppar all steksky
1 Potatiskakor8
medelstora mandelpotatisar 3 dl riven västerbottenost 1 purjolök 3 dl matlagningsgrädde 300 g kantareller 1 tsk salt 1 tsk peppar 4 stansade portionsformar i metall 2 msk olivolja
1 Tillbehör300
g haricots verts 1 tsk salt 1 msk olivolja 3 dl lingon 1,25 dl sockerSteken
Putsa det rumsvarma köttet från hinnor och gnid in i peppar och salt runtom. Placera på ett fat och ringla över ljus sirap över steken och under. Hetta upp smör i en stekgryta och lägg i steken. Vänd så den får stekyta runt om. Skrapa i resterande sirap/kryddor från fatet och UNDVIK att sirapen blir bränd. Sänk värmen och häll i buljong/kryddor och låt sjuda på svag värme i 1-1,5 tim/kg. Vänd flera gånger under tiden. När steken är färdig, ta upp den och svep in i aluminiumfolie och lägg åt sidan. Skär upp steken då den svalnat något. Sås
Smält smör och margarin i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet och grädden. Häll över stekspadet genom en sil ned i kastrullen, koka upp och späd med vatten (mjölk). Tillsätt soja och salt/peppar till önskad smak och färg. Potatiskaka
Sätt ugnen på 190 grader. Skala och skiva potatisen mycket tunt. Strimla den vita delen av purjolöken. Stek svampen. Ställ muffinsformarna på en plåt eller ta fram muffinsplåt. Häll lite olivolja i botten på varje form. Varva sedan ost, potatis, svamp och purjolök. Upprepa tills det nästan svämmar över (de sjunker ihop). Toppa med salt och peppar och häll ca 2-3 msk matlagningsgrädde över varje potatiskaka. Gratinera i ugnen i ca 45 min. Lägg folie över men ta bort sista 10 minuterna så de får färg. Haricots verts
Koka haricotsverts med 1 tsk salt i 4 minuter. Häll över lite kallt vatten. Ringla över 1 msk olivolja. Rårörda lingon
Rensa och skölj bären. Lägg i en skål. Blanda i sockret. Rör om tills sockret har löst sig
Finhacka salladslök, och skiva vitlök. Rör om snabbt och servera. 150 g Färska haricotsverts. 11 msk MatoljaSkär av båda ändarna påharicotsverts. 1Värm upp en panna med 1 msk matolja på mellanhög temperatur. Tillsätt sichuanpeppar och stek i 1 minut. 1Tillsätt haricotsvertsoch stek i ca 5 min tills de fått färg. 1Medanharicotsverts steker, skär ingefära i tunna stavar. 1När haricotsverts fått färg, tillsätt ingefära, salladslök, vitlök ochharicotsverts
Det ska vara curryblad i den här rätten och jag är ganska säker på att de bidrar till den utsökta smakbalansen, men har du inga hemma så prova för all del utan
Mixa soppan slät och smaka av med peppar, citron och persilja. Röda, oranga och gula löv har nu börjat att dala från träden och då är det dags för soppans tid
Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon ochharicotsverts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.