1250 g
svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
12 msk
smör till svamp och schalottenlöken
10,5 tsk
salt
12 krm
svart- eller vitpeppar
11 msk
maizena eller 2-3 msk ljus maizenaredning
10,5 dl
vatten att röra ut maizena medBryn köttet i en het stor stekgryta - gärna gjutjärn - i olivolja i 5 minuter. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut. Häll på rödvinet och låt det koka in. Späd sedan med vatten så att köttet är täckt. Koka viltgrytan i 1,5-2 timmar under lock. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre. Skala och klyfta schalottenlökarna och rensa och dela svampen grovt. Fräs i lite smör eller olivolja och låt steka på låg värme i tio minuter i en stekpanna. Red viltgrytan med maizena utrört i kallt vatten eller använd ljus maizenaredning. Smaka av grytan med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker eller gelé. Blanda i schalottenlök och svamp innan servering.
så snälla maila mig eller lägg in en kommentar på ert favoritrecept. I förra veckan innan premiären för vår ONSDAGSPASTA, slängde jag ihop en liten aptitretare, som blev grymt goda
Vallmofrö eller riven ost. Ta upp degen och dela i två lika stora delar eller till bullar. Pensla de färdigjästa bröden med ägg och strö på ost eller frö
Här puttrar älggrytan med lök, morötter, vatten, fond och tranbärsjuice. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur
) Det är också gott att ha bär eller skivad frukt tillsammans med krämen mellan de båda lagren. Denna tårta hade vi både på midsommarafton och på Hugos kalas
Servera grädde eller vaniljsås till. Man kan byta ut ananasen mot päron eller persikor om man så vill. Häll i gjutjärnspannan eller i en tårtform, ca 22 cm
4 700 g grytbitar av vilt (vildsvin, älg, hjort eller rådjur) 1/2 dl konc viltfond olja salt och peppar Marinad 1 gul lök 2 palsternackor 2 morötter 2 vitlöksklyftor 3 dl rödvin 1/2 dl rödvinsvinäger 2 msk krossade enbär 1 tsk torkad timjan Sås 300 g skogssvamp 50 g ädelost 3 dl vispgrädde 1 msk soja 1 msk svartvinbärsgelé majsstärkelse (Maizena) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Stick potatis och sill på tandpetare, klicka på crème fraiche och strö på hackad dill eller gräslök. Plockmat kan man verkligen variera i det oändliga, att låta säsongens utbud i affären styra valet är bara ett sätt att förändra
Idag gjorde maken en supergod älggryta som jag måste få dela med mig av här. Innehåller mjölkprodukter, men går att göra mjölkfri om man väljer mjölkfri grädde och mjölkfritt smör eller olja vid stekning
Länge sen jag la upp nå recept nu men här kommer en riktigt god älggryta. Skala och dela morötterna, palsternackan och purjolöken och låt koka ytterligare 30 min eller tills grönsakerna har blivit lite mjuka
Servera med pressad eller kokt potatis. Blanda i grädden, koka upp och sjud grytan ytterligare cirka 30 minuter eller tills köttet är mört. 5 l trattkantareller
700 g grytbitar av lämpligt vilt, tex hjort, älg eller vildsvin. 1 bit rotselleri, ca 200 g, skalad i bitar. Rör om och låt grytan småkoka under lock i 1½-2 timmar, eller tills köttet är mört. Tillsätt potatis, morötter, paprika och rotselleri och koka ytterligare 15-20 minuter. 700 g grytbitar av lämpligt vilt, tex hjort, älg eller vildsvin. 1 bit rotselleri, ca 200 g, skalad i bitar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.