1 PIZZAOST:
4 dl grovriven pizzaost eller ost lik EmmenthalerSmula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna utom saltet till en deg. Knåda ihop degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar. Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan. Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid. Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme. I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 4 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 4 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i fyra delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan. Pensla kanterna med olivolja. Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn. Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan. Bred ut ett lager riven ost i botten. Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan. Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt. Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar. Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt. Skär upp den om den är i långpanna. Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering. Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.
Vit pizza (pizza utan tomatsås) har blivit en riktigt hit här hos oss. Förra gången jag bakade vit pizza gjorde jag en smaskig variant med champinjoner, rökt ost, tryffelolja och citron (se här)
En smakrik och frisk vegetarisk paj. Börja med lökblandningen, därefter soltorkadetomater och oliver, smula över fetaosten, strö över den rivna osten och avsluta med äggstanningen
Detta kan nog vara den godaste vegetariska maträtten jag någonsin själv har tillagat. Jag gjorde min tomatsås genom att använda en burk krossade tomater av hög kvalité (annars blir såsen bara vattnig) som jag kokar upp tillsammans med oregano, havssalt och lite svartpeppar
De närmaste veckorna kommer jag att bomba medvegetarisk julinspiration. Janssons med den mjölig potatis blev bara mosig i mitten samtidigt som den inte blev nämnvärt mer krämig
Ta ut pizzan och fördela skinka, soltorkadetomater, pinjenötter, ruccola och basilika över pizzan. Sätt in de långpannor eller plåtar som du ska baka pizzan på så att de är varma när du lägger på pizzadegen
Denna gång blev det en vegetarisk variant med en god ostsås till. Lasagnen blev riktigt krämig tack vare en god ostsås till med en lyxig bit parmesan nerriven
fänkålssoppa, tofustroganoff och potatispaj med feta och soltorkadetomater. Vi hoppar istället raskt vidare till onsdagen, då det serverades en tofustroganoff med ärter, tomat och ris i vårt kök
Måndag innebär att jag nyss kommit hem från gymmet och snart är på väg till jobbet men även veckans vegetariska recept som är en krämig risotto med bönor och soltorkadtomat
Smaka av med salt och peppar. Olivolja - eller ännu hellre oljan från tomaterna. Sväng nykokt spagetti i peston, toppa med lite hyvlad parmesan och några drag på pepparkvarnen eller lägg peston på crostinis och bjud som tilltugg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.