1 Stanning:Ha
ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Rör ihop allt för hand eller med en stor plastgaffel. Ha i lite av vattnet i taget – det behövs olika mycket beroende på hur varmt smöret är. Jag brukar börja med halva mängden vatten och sedan ha i mer om det behövs. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant . Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.Halvera lökarna, skär av ändarna och skär löken till smala klyftor (på ledden mellan ändarna). Hacka vitlöken. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner löken. Stek den på låg värme tills den mjuknat. Ha ner vitlöken i pannan oh låt den stekas en med en minut. Skrapa ner i pajskalet.Gnugga champinjonerna rena under rinnande vatten. Halvera svamparna och skiva halvorna. Ha ner svampen i pannan och låt den mjukna. ha i en klick smör när den börjat torka till och låt det steka in. Salta ett varv och ha ner i pajskalet.Rengör grönkålen och skär bladen till mindre bitar. Smält smör i stekpannan och ha ner grönkålen. Stek den på låg värme tills den mjuknat. Slå på en skvätt vinäger och låt den fräsa in. Salta ett varv och ös över i stekpannan.Tvätta zucchinin och skär den till kuber. Kärna ur paprika och skär den till smala stavar. Ha ner i stekpannan och låt den mjukna och få lite yta. Salta och peppra ett varv. Ös över i pajskalet och blanda allt.Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och peppar. Slå över pajen och grädda sedan i 220°C på över- och undervärme i 30 minuter.
Och som om att det inte räckte medgrönkåloch valnötter i pajskalet så har vi dessutom lagt ner en smakrik ost, Västerbottensost för vår del, för att höja smaken ytterligare ett snäpp
Fyll pajskaletmed de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Den här saknade lite kryddor, men dem kanske rann ut tillsammans med äggstanningen genom pajformen, vad vet jag
Det ska bli skönt att ta en paus från zucchiniätandet, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag nog ganska snart att vara dösugen på maträtter medzucchini igen och börja längta till nästa skördesäsong
lasagneplattor, vit sås, spenat, champinjoner, zucchinioch tomatsås. Häll i krossade tomaterna och smaka av med timjan, oregano, chili, salt och peppar (eller efter eget tycke och smak)
Pajdegen svänger du lätt ihop genom att bilda en hög på bakbordet med mjöl. Dela broccolin i små buketter, skär paprikan och purjolöken och stek i rapsolja så att dem får fin färg och smak, lägg i pajskalet
Jag får väl återkomma med ett recept på en tomatfri, vegetarisk stroganoff vid ett senare tillfälle, så att ni kan jämföra och se vilken variant som ni tycker är godast
Allt i ett gratäng med kikärtor, champinjoner och färskost. Jag använde färskost med smak av sweet chili (det var den smak vi hade hemma) men du kan välja någon annan smak om du vill
Eftersom varken jag eller maken gillar vanlig pajdegsbotten så brukar jag antingen göra en annorlunda, lite mer brödliknande, pajdeg som innehåller bakpulver eller så utesluter jag helt enkelt degen och gräddar bara fyllningen i formen
Den här underbara såsen med morötter, champinjoner och ajvar är en enkel och billig vardagsrätt. Nu ska jag bara sätta på lite trevlig julmusik så att jag kommer i rätt stämning för tomtar, granar och adventsstjärnor
Den här gången fick det bli en vegetariskpajmed inspiration från Italien. Låt pajen "sätta sig" några minuter och servera den sedan med en fräsch sallad
Nyp ihop degen, tryck ut i en smord pajformoch låt sedan vila i kylen i minst en halvtimme. Det finns flera anledningar till att jag tycker att paj är toppen, men den främsta är det här
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.