Paj med kidneybönor och osttäcke 4-6 portioner Pajdeg glutenfri
4½ dl
mandelmjöl
½ dl
sesamfrön
2 msk
fiberhusk
½ krm
salt
60 g
smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.
Fyllning
1 gul
lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor,
finhackade
1 msk
balsamvinäger
1 burk
krossade tomater
1 tsk
torkad timjan
1 tsk
torkad oregano
1 tsk
torkad basilika
1 msk
flytande honung
2 burkar
kokta kidneybönor
eventuellt lite redning om du vill ha en lite tjockare sås
Fräs gul och vitlök så de blir mjuka utan att ta för mycket färg, häll i vinägern och låt koka in.
Tillsätt tomaterna, kryddorna och honungen och låt det småputtra 15 minuter till en lite tjockare sås.
Skölja av bönorna i en sil och låt dom rinna av väl, blanda ner dom i såsen och smaka av.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med oströran.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tycker du att det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg en bit ugnsfolie över.
Osttäcke
2 dl
riven ost, gärna med rejäl smak som t.ex Västerbottensost
2 dl
crème fraiche
1 ägg
salt och peppar
Rör samman crème fraiche och ägg, tillsätt den rivna osten och krydda.
Pajdegen svänger du lätt ihop genom att bilda en hög på bakbordet med mjöl. Dela broccolin i små buketter, skär paprikan och purjolöken och stek i rapsolja så att dem får fin färg och smak, lägg i pajskalet
Fyll pajskaletmed de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Den här saknade lite kryddor, men dem kanske rann ut tillsammans med äggstanningen genom pajformen, vad vet jag
Idén till denna vegetariska middagsgryta, med b. Det blir mycket sådan mat här hemma just nu eftersom både jag och maken har med oss matlåda till jobbet
Och jag har helt snöat in på pajskal av kikärtor eller bönor, för de är helt suveräna. Den här gången fick det bli en vegetariskpajmed inspiration från Italien
Inlägget Vegetarisk lasagne medbönoroch linser dök först upp på Healthspiration. Jag har därför lagat en lasagne som är fullproppad med just bönoroch linser
Glutenfri vegetariskpajmed svamp och pesto. Det var en vegetarisk variant fylld med grönsaker, svamp, pesto, fetaost och soltorkade tomater vilket är en underbar kombination
13 dl Gröna bönor. 1Ris eller nudlarKoka upp de gröna bönorna. 1Hacka sedan svampen och löken och fräs dom lite lätt med smör. 1Häll sedan ner grädden och gräddfilen i svampen och löken och koka upp lite lätt under rörning. 1När bönorna har kokat klart häller man ner dom tillsammans med resten. 1Häll sedan i sojan och fonden tillsammans med resten, salta och peppra efter smak. 1Serveras med ris eller nudlar, och njut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.