Vegetarisk paj med bönor och osttäcke
Mårtenssons kök
Mårtenssons kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Paj med kidneybönor och osttäcke 4-6 portioner Pajdeg glutenfri
  • 4½ dl mandelmjöl
  • ½ dl sesamfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • ½ krm salt
  • 60 g smör i tärningar
  • 1 ägg Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
  • Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
  • Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
  • Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.
  • Fyllning
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 msk flytande honung
  • 2 burkar kokta kidneybönor
  • eventuellt lite redning om du vill ha en lite tjockare sås
  • Fräs gul och vitlök så de blir mjuka utan att ta för mycket färg, häll i vinägern och låt koka in.
  • Tillsätt tomaterna, kryddorna och honungen och låt det småputtra 15 minuter till en lite tjockare sås.
  • Skölja av bönorna i en sil och låt dom rinna av väl, blanda ner dom i såsen och smaka av.
  • Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med oströran.
  • Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, tycker du att det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg en bit ugnsfolie över.
  • Osttäcke
  • 2 dl riven ost, gärna med rejäl smak som t.ex Västerbottensost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 ägg salt och peppar
  • Rör samman crème fraiche och ägg, tillsätt den rivna osten och krydda.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.