2 dl
rismjöl och 2 dl vatten. Jag är mycket förtjust i min naturliga surdeg – är väldigt livskraftig. Så här satte jag min surdeg. På eftermiddagen bakade jag med den.
200 g
Sempers fin mix eller annan naturligt glutenfri mix
200 g
Schärs mix C
200 g
Provenas rena havremjöl (som egentligen är tänkt för kakor) – och som alltid tål du inte havre ta något annat mjöl bara, t ex bovete.
30 g
nyponmjöl (kan uteslutas)
40 g
socker
450 g
havredryck eller den mjölkersättning du tål, t ex risdryck
Häll up den på bakbordet. Det blev ändå ett ganska lyckat försök men nästa gång kommer jag ta mindre mängd mjöl – de blev lite kompakta – men väldigt goda i smaken och surdegen ger den där härliga saftigheten som många vanliga glutenfria bröd inte har
Däremot tänker jag naturligtvis inte ge varken Lilla I eller Lille V riskakor i fortsättningen. Jag har hittills använt en hel del rismjöl när jag bakar, men får väl försöka minska på det och använda mer av annat mjöl i stället
Jag har i några bakomgångar nu hållit mig till det stenåldersinspirerade nötbrödet, men i förra veckan när det började se tomt ut i brödpåsen fick jag lust att göra ett bröd enligt mina gamla vanliga rutiner
Det är naturligt glutenfritt och är rikt på bland annat zink, järn och magnesium. Vi har varit utomlands på julen de senaste tre åren, men inte nu i julas
Apropå favoritbröd. Brödet ska ha en lätt krispig yta och låta stumt när du knackar lite lätt på det. Om brödet sjunker tillbaka när du knackar på det låter du det stå inne längre
Bred ut med en slickepott på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan på din fyllning och grädda i ugnen ytterligare tills osten smält och pizzan ser klar ut
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Jag testade att göra en glutenfri variant med naturligt glutenfritt mjöl och stärkelse
Givna favoriter på saftkalaset. naturligtglutenfria kanelbullar. Vi fotade kanelbullar, glutenfri och mjölkfri jordgubbstårta, glutenfria småkakor, saftig glutenfri sockerkaka, glutenfria kärleksmums och en massa härliga stämningsbilder
2 dl glutenfria havregryn (jag kör alltid på Sempers). Rör ihop och sätt igång ugnen på 200 C och förbered en plåt med bakplåtspapper. Fördela ut 4-5 degklumpar på plåten och forma till frallor med hjälp av en gaffel. Strö på linfrön och in i ugnen i ca 20-30 min. 2 dl glutenfria havregryn (jag kör alltid på Sempers)
Surdegsfrallorpå vetesurdeg. Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg
Ibland lyckas man med något nytt på första försöket. I det här receptet har jag använt durramjöl och teffmjöl (läs mer i listan över glutenfria mjölsorter) men man kan byta ut dem mot andra mjölsorter med liknande egenskaper
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.