1 Vetedeg30
g jäst 250 g mjölk (2,5 dl) 570 g vetemjöl (9,5 dl) 3 g salt (0,5 tsk) 5 g kardemumma, malen 110 g smör, rumstempererat 90 g strösocker (1dl) 55 g ägg (1st)
1 Fyllning300
g mandelmassa 25 g vatten (0,5 dl) 10 g vaniljsocker (1 msk) 100 g smör, rumstempererat
1 Tosca100
g smör 100 g grädde (1 dl) 85 g strösocker (1 dl) 50 g glykos (4 msk) 100 g mandel, flagad (2 dl)Vetedeg
Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken tills den blir ljummen och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter. Kavla ut degen så den blir 3-4 mm tjock. Mandel- och vaniljfyllning
Blanda mandelmassa med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i vatten och vaniljsocker. Bre på ett jämt lager med fyllningen på den utkavlade vetedegen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 30 bitar och lägg i pappersformar på en plåt, plasta eller ta en bakduk över och låt vila i 60-90 minuter. Tosca
Sätt ugnen på 220 grader. Koka smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull tills det får en lätt gyllenbrun färg. Rör konstant så att det inte bränner fast i botten. Ta av från värmen och lägg i flagad mandel, låt svalna. Fördela toscan på bullarna när dom jäst klart och grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills toscan och bullen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Blanda mjöl, marsánpulver, vaniljsocker, bakpulver och socker i matberedaren med kniven monterad. Skär smöret i bi-tar och lägg i skålen och kör tills det bildas en deg
Jag gjorde om receptet lite efter eget tycke och smak. Lite krispigare yta, krämigt inre som smakar vanilj och så mördegsbotten som man bara inte kan låta bli att älska
De här goda bullarna florerar runt lite här och var på nätet. Tillsätt strösocker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakningen
Under tiden den jäser kan du fixa fyllningen och sätta ut formar på plåtar till bullarna. När degen jäst klart tar du upp och knådar ihop den jag delade den sedan på två
Julkakorna är slut, tiden för att baka lite mer begränsad men en liten mördegskaka tar inte så lång tid och fördelar man ingredienserna lika i två bunkar och smaksätter på olika vis så vips har man två kakor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.