1 Vetedeg30
g jäst 250 g mjölk (2,5 dl) 570 g vetemjöl (9,5 dl) 3 g salt (0,5 tsk) 5 g kardemumma, malen 110 g smör, rumstempererat 90 g strösocker (1dl) 55 g ägg (1st)
1 Fyllning300
g mandelmassa 25 g vatten (0,5 dl) 10 g vaniljsocker (1 msk) 100 g smör, rumstempererat
1 Tosca100
g smör 100 g grädde (1 dl) 85 g strösocker (1 dl) 50 g glykos (4 msk) 100 g mandel, flagad (2 dl)Vetedeg
Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken tills den blir ljummen och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter. Kavla ut degen så den blir 3-4 mm tjock. Mandel- och vaniljfyllning
Blanda mandelmassa med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i vatten och vaniljsocker. Bre på ett jämt lager med fyllningen på den utkavlade vetedegen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 30 bitar och lägg i pappersformar på en plåt, plasta eller ta en bakduk över och låt vila i 60-90 minuter. Tosca
Sätt ugnen på 220 grader. Koka smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull tills det får en lätt gyllenbrun färg. Rör konstant så att det inte bränner fast i botten. Ta av från värmen och lägg i flagad mandel, låt svalna. Fördela toscan på bullarna när dom jäst klart och grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills toscan och bullen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken
Ät och NJUT. 1Mät upp ägg och strösocker i en bunke. 1Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. 1Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. 1Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter. 1När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.