Valnötssoppa  – Soupe à la noix
alltommat.se
alltommat.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • valnötter
  • 1 mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 selleristjälkar
  • 1 smör
  • 1 vetemjöl
  • 1 vatten
  • 1 hönsbuljongtärning, eller grönsaksbuljongtärning
  • 1 bouquet garni*, eller 1 lagerblad och 1 tsk timjan
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar, nymald
  • 1 äggulor
  • 1 vispgrädde
  • 1 surdegsbröd, dagsgammalt
  • 1 olivolja
  • 1 flingsalt
  • 1 rostad valnötsolja, eller olivolja
  • 1 valfria örter, t ex timjan, basilika
  • 16 personer: Ingredienser 75 g valnötter 2,5 dl mjölk 1 gul lök 2 selleristjälkar 2 msk smör 1 msk vetemjöl 5 dl vatten 1 hönsbuljongtärning, eller grönsaksbuljongtärning 1 bouquet garni*, eller 1 lagerblad och 1 tsk timjan 0,5 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymald 2 äggulor 1,5 dl vispgrädde Krutonger: 2 skivor surdegsbröd, dagsgammalt 2 msk olivolja 2 krm flingsalt Tillbehör: rostad valnötsolja, eller olivolja valfria örter, t ex timjan, basilikaValnötssoppa  – Soupe à la noix Mixa valnötskärnorna i en matberedare till ett fint pulver. Rosta försiktigt i torr panna 3–4 min. Rör då och då och se till att det inte bränns. Koka upp mjölken och blanda i de mixade valnötterna. Ställ åt sidan. Skala och hacka löken. Strimla sellerin. Fräs lök och selleri i smör tills det blir mjukt. Rör ner mjölet och häll över vattnet. Tillsätt buljongtärningen, vispa tills det kokar upp. Tillsätt bouquet garnin, låt sjuda utan lock 15 min. Passera soppan genom en finmaskig sil ner i en ny kastrull och blanda i valnötsmjölken. Värm försiktigt och krydda med salt och peppar. Vispa ihop äggulor och grädde. Häll blandningen i soppan och låt sjuda 3–4 min, tills den tjocknat något. Krutonger: Bryt brödet i små bitar, stek det knaprigt i olja. Strö på salt. Servera soppan med krutonger, olja och örter. * Bouquet garni är en liten bukett ihopbundna blandade örter och lagerblad.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.