2 och
gör en sökning på nätet. Det är sorgligt och dumt att slänga mat. Ta lite ansvar och gör det istället till en utmaning att aldrig slänga något, bli en mästare på att ta vara på varje liten slatt/skvätt/ände. Det kommer löna sig på fler sätt än bara ekonomiskt.Burkar och flaskor med goda grejer samt en låda rotfrukter är en bra start.Tips 3: Sök recept på DN/Taffel/Tasteline/Hitta recept. Samla dig och känn verkligen efter i magen/munnen/tån/ryggslutet/ vad du är sugen på. En grönsak, en krydda, en konsistens, en särskild sorts rätt - typ sallad eller soppa. Bara känn och utgå sedan från det. Jag brukar ofta söka på en eller flera grönsaker och sedan filtrera sökningen genom att välja "typ av rätt". DN har bra recept tycker jag. Det är mycket som är enkelt och vardagligt. Tips 4: Inspireras av utbudet i mataffären och på torget. Du är kanske på väg hem från jobbet. Du är hungrig och lite trött och har ingen aning om vad du ska äta, bara att du måste äta något snart för annars brakar du ihop. Börja då med att ta något som höjer blodsockret, stillar den värsta hungern och ger dig en liten skjuts uppåt. Sedan går du in i affären och ser vad som finns där. Såklart finns det mesta. Det gör det i vår del av världen. Men om du är smart så lagar du mat efter säsong och på det som ser fint ut. Du kan ställa en självdiagnos med några enkla frågor: Vad är jag sugen på? Vad åt jag till lunch? Hur lång tid får det ta att laga? Finns det några fina råvaror med extra bra pris idag? Vilka råvaror är i säsong just nu? Vilken typ av kök vill jag ha (italienskt, libanesiskt, marockanskt, franskt, karibiskt osv)? Vad finns hemma? Ska det vara något som passar bra att äta dagen efter också? Dofta, kläm, provsmaka (i den mån det går) och jobba dig fram genom affären.Kryddor, örter och teer. Tips 5: Dra nytta av den där samlingen kokböcker som står på hyllan och mest bara är snygga. Kokböcker ska användas, de ska ha fläckar och anteckningar i kanten! Kanske ska du rentav bestämma dig för att bara laga mat efter recept från en favoritbok resten av veckan. Gör en matsedel och utgå från den. Då är det liksom löst. Det passar ju inte alla (inte mig till exempel, för jag måste få äta det jag för tillfället är sugen på, inte det som jag planerat dagar i förväg) men för vissa kan det vara en perfekt lösning. Hur som helst, kokböckernas främst uppgift är ju att inspirera dig att laga mat, så låt dem göra det. Läs, titta och känn efter. Den sida som salivdroppen först träffar, det är förmodligen det receptet du ska utgå från just idag.Få men väl använda.Tips 6: Fråga en vän/arbetskamrat/sambo/pappa//älskare/mormor/dotter/kassörska/chef/ vad de ska äta till middag. Härmas, det är tillåtet! Sno deras idé och saken är biff.Tips 7: Laga din favoriträtt. Det behöver inte vara svårare än så. Gör det du gillar mest, något som du alltid är sugen på bara du tänker på det. Jag har en känsla av att den där favoriträtten ändå inte lagas särskilt ofta.Tips 8: Ät en andra frukost. Har du gått igenom alla ovanstående tips och det ändå bara är tomt i huvudet så är det bara att lägga ner. Du kanske inte ens vill ha någon middag. Du kanske tycker att frukost är det godaste man kan äta. Ja men gör det då! Gör en riktigt ordentlig frukost med omelett/ pannkakor/ ägg, gröt/yoghurt/müsli, jos/smoothie/frukt, bröd/knäcke/skorpor/kex och servera den på sängen.Har du några tips? Hur gör du för att komma på vad du ska äta på kvällen? Skriv gärna en kommentar och berätta!
Kommer nog sjunka ner gott i soffan till Idol imorgon kan jag tro. Självklart vill jagtipsa mina bloggläsare när jag testar något nytt som jag säkert iofs är sist av alla att testa kanske men ändå
Det jagska göra är rosenmarmelad som är supergod. Rosenmarmelad på färska blad. 5 l röda färska rosenblad. citron rivet skal av 1/2. 25 st certo flaska. 1 Repa kronbladen av fräscha rosor. Lägg blad och vatten i en kastrull och koka under lock cirka 15 minuter. 2 Blanda ner citronsaft, citronskal och socker. Koka ytterligare 10 minuter. 4 Det kan ta två till tre dygn innan marmeladen stelnar, så planera i god tid. 5 l röda färska rosenblad. citron rivet skal av 1/2. 25 st certo flaska
Låna gärna mina recepttill din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget)
Samantha äter inte fisk och kyckling och Adam älskar kyckling och jagälskar fisk, så ibland blir det lite "krig" om vad vi skaäta på just fiskdagen, så ibland grillar jag kyckling till Adam och Samantha får hitta på något själv även om hon tycker att fisk är gott
Här kommer ett recept som blir perfekt tillsammans med rårörda lingon. Det bästa är att du får in extra grönt på bordet och att broccoli stammen inte slängs utan kommer till användning
Om man skaäta den rå, ska den helst masseras i olja och citron. Till skillnad från sallad ska den också helst stå en stund med dressingen innan man äter den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.