0,5 tsk
citronsaft, vilket hjälper till så spadet går ihop ännu snabbare
Beskrivning
Kladdkaka, majonnäs och maränger innehåller allt som oftast ägg, men behövs det verkligen? Nix pix, det finns en ersättare.
AQUAFABA
Nu ska vi snacka bönspad, eller aquafaba som det så fint heter. Det brukar åka direkt ner i slasken eller hur? Inte längre! Med detta mirakelspad kan du nämligen göra allt från maränger till kladdkaka, glass och majonnäs! Har läst att man kan även använda den i Whisky Sours.
Låt dig inte skrämmas av bönlukten, spadet ger ingen smak när du är klar!
Aquafaba är vätskan som finns i en burk kikärter, och för den delen även i andra bönburkar. Den är en superstärkelse, så när den piskas blir den sammetslen och skummig.
Spadet efter andra bönor än kikärtor används i regel ej då de kan innehålla högre mängder av lektin. Läs livsmedelsverkets rapport.
Aquafaba är väldigt populärt i vegansk matlagning och bakning - främst som ett äggersättningsmedel. Det är ett bra bindemedel och hjälper till att ge struktur (och lätthet) till bakverk och maränger.
Hur mycket Aquafaba ska man använda?
När du läser ett recept och beslutar att använda aquafaba istället för ägg, är en bra tumregel 1 helt ägg = 3 msk aquafaba. 1 äggvita = 2 msk aquafaba.
Så, hur gör du det?
Du piskar helt enkelt upp vätskan som finns kvar i din burk med kikärter. Använd handvisp om det är möjligt och ha tålamod: det tar vanligtvis cirka 5 minuter för att få till ett fint skum. Ett tips är att tillsätta 1 krm vinsyra/vin-sten (Cream of Tartar) eller 0,5 tsk citronsaft, vilket hjälper till så spadet går ihop ännu snabbare.
Kan du förvara kvarvarande Aquafaba?
Om du har extra aquafaba över, frys den. Du kan förvara i frysen i 3 månader, och när du är redo att använda dem, tina bara över natten i kylen och piska tills det är fluffigt.
Nu ska jag försöka lösa den stora gåtan och tipsa om vad du kan äta tillsammans med kvargen. Många undrar nog vad kvarg ärochvad det är för skillnad på kvarg och Kesella
Här använde jag dessutom fläsk och lite nötter i broccolisalladen. När vi lchf-are äter sallad är det väl sällan några blad isbergssallad och smaklös vintertomat
Men vad tusan, nu har vi ju passerat nyåret snart är det väl vår igen. Men inte mammas som är de godaste jag vet, och inte heller mina egna som är de näst godaste
Efter en hektisk dag på jobbet så är bakning kul och avslappnande tycker jag. Det är ju ganska mycket socker i dem, men jag tror ändå att de är bättre än kakor… hihi
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.