1,5-1,6 kg
mittbit gädda med skinn och ben, rensad och fjällad
11 msk
salt
16 msk
smör
1 ÄGGSÅS:
3 kokta ägg
13 dl
mjölk, 3%
13 dl
grädde
16 msk
ljus maizenaredning
12 krm
salt
13 msk
hackad persilja, färsk eller fryst
1 TILLBEHÖR:
1200 gram potatis, 6 portioner
1300 gram
gröna ärtorFörvara den hela biten gädda täckt med vatten och en halv dl ättika 12%. Skär bort skinn och ryggben så du får två stora filéer. Vågrätt längs med varje filé går det ett band med ben. Skär ner två snitt och skär bort så många du kan men försök få kvar så mycket gädda samtidigt. Känn sedan med fingrarna efter fler ben och plocka de du hittar med en fisktång. Skär i sex filéer. Lägg gäddfiléerna i en skål och tillsätt en msk salt samt vänd runt dem. Täck med vatten och låt rimma övertäckta i kylen i 2 timmar. Koka ägg så att du har hårdkokta ägg till såsen sedan. Förbered och börja koka potatis. Förslagsvis rensa, skala och koka i 20-25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. ÄGGSÅS: Mät upp mjölk och grädde i en såskastrull med tjock botten. Koka upp och rör i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Håll varm. Skala äggen och hacka dem. Skölj och hacka persilja. Vänd i hackat ägg och persilja i såsen. Smaka av med salt. Spara eventuellt lite av äggen och persiljan till garnering om du vill det. Koka ärtor några minuter, häll av och lägg upp i en skål eller fat. STEKT GÄDDA: Ta upp gäddan ur rimningen och torka dem torra med lite hushållspapper. Värm en stor stekpanna och tillsätt smöret. När smöret är ljust gyllenbrynt så lägger du i gäddfiléerna och bryner dem ca 3 minuter på första sidan. Vänd dem försiktigt och sätt in dem i ugnen i 3-4 minuter. Tål stekpannan ugn så sätt in hela pannan - lägg annars över fisken i en ugnsform. Servera gäddfiléerna varma med äggsåsen, kokt potatis och ärtorna. Gäddan behövs ej saltas när du steker den då den legat att rimma i salt. Men ha gärna lite salt till hands vid servering för de som vill.
Rotsaker tillsammans med kycklingen, servera med vitkålssallad och du har en middag helt i säsong. Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg den tillsammans med kycklingdelarna i dubbla plastpåsar
Första gången jag tillagar falukorv i ugn tillsammans med grädde vilket är en gåta nu när det känns ganska självklart (säkert hopplöst "efter" men ändå)
Ugnsstekta kotletter med sambalsås. Så man kan låtsas vara upptagen med matlagningen läääänge men egentligen göra något helt annat typ wordfeuda eller något annat viktigt
Lägg det råa köttet i en ugnsfast form. Vispa ihop de övriga ingredienserna och slå över. Stek i 60- 75 minuter i 175 graders ugn eller i stekgryta på spisen
Att först steka på kotletter så att de får lite färg och sedan steka dem färdigt i ugnen med lite fettrand kvar tillsammans med svamp, grönsaker och en sås på grädde och philadelphia visade sig bli en riktigt lyckad rätt
Nu bjöd vi på ugnsstekt lax med hummersås. Ugnsstekt lax. Ugnsstekt lax med hummersås och kräftströssel, duchesspotatis och chilifrästa haricots verts12 portUgnsstekt lax12 bitar laxfilé från Börtnan (ca 2,2 kg hel)salt och peppar Lägg laxen på ett stort ugnssäkert fat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.