Ugnsstekt gädda med äggsås
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,5-1,6 kg mittbit gädda med skinn och ben, rensad och fjällad
  • 11 msk salt
  • 16 msk smör
  • 1 ÄGGSÅS: 3 kokta ägg
  • 13 dl mjölk, 3%
  • 13 dl grädde
  • 16 msk ljus maizenaredning
  • 12 krm salt
  • 13 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 TILLBEHÖR: 1200 gram potatis, 6 portioner
  • 1300 gram gröna ärtorFörvara den hela biten gädda täckt med vatten och en halv dl ättika 12%. Skär bort skinn och ryggben så du får två stora filéer. Vågrätt längs med varje filé går det ett band med ben. Skär ner två snitt och skär bort så många du kan men försök få kvar så mycket gädda samtidigt. Känn sedan med fingrarna efter fler ben och plocka de du hittar med en fisktång. Skär i sex filéer. Lägg gäddfiléerna i en skål och tillsätt en msk salt samt vänd runt dem. Täck med vatten och låt rimma övertäckta i kylen i 2 timmar. Koka ägg så att du har hårdkokta ägg till såsen sedan. Förbered och börja koka potatis. Förslagsvis rensa, skala och koka i 20-25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. ÄGGSÅS: Mät upp mjölk och grädde i en såskastrull med tjock botten. Koka upp och rör i ljus maizenaredning till önskad tjocklek. Håll varm. Skala äggen och hacka dem. Skölj och hacka persilja. Vänd i hackat ägg och persilja i såsen. Smaka av med salt. Spara eventuellt lite av äggen och persiljan till garnering om du vill det. Koka ärtor några minuter, häll av och lägg upp i en skål eller fat. STEKT GÄDDA: Ta upp gäddan ur rimningen och torka dem torra med lite hushållspapper. Värm en stor stekpanna och tillsätt smöret. När smöret är ljust gyllenbrynt så lägger du i gäddfiléerna och bryner dem ca 3 minuter på första sidan. Vänd dem försiktigt och sätt in dem i ugnen i 3-4 minuter. Tål stekpannan ugn så sätt in hela pannan - lägg annars över fisken i en ugnsform. Servera gäddfiléerna varma med äggsåsen, kokt potatis och ärtorna. Gäddan behövs ej saltas när du steker den då den legat att rimma i salt. Men ha gärna lite salt till hands vid servering för de som vill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.