8 medelstora
fasta potatisar typ Amandine, delikatesspotatisar eller färskpotatis
10,5 huvud
blomkål
12 stora
rödlökar
14 medelstora
rödbetor
12 msk
olivolja eller svensk rapsolja
11/2 tsk
flingsaltSätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 180 varmluft. Skölj och putsa bort fula delar på potatisen. De behövs ej skalas om de har fint skal. Dela potatis i halvor. Lägg i en ugnsform stor som en halv ugnsplåt. Vänd i en msk av oljan och sätt in i mitten av ugnen 5 minuter medan du förbereder resten av grönsakerna. Skölj blomkål och dela i buketter. Skala rödlökar och dela i halvor. Skär bort blast, skölj och skala rödbetor samt morötter. Dela rödbetor i halvor eller klyftor. Dela morötter på längden. Ta ut potatisen och lägg blomkål, rödlök och morötter i pannan. Ringla över lite olja och vänd runt dem. Låt dem eventuellt ligga var för sig om du ej vill blanda allt. Lägg rödbetorna på en sida i formen och ringla över lite olja samt vänd runt dem. De färgar ju av sig på de andra grönsakerna så de är snyggast om man håller för sig själva på en sida. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 25 minuter tills de har fin färg och är genomstekta. Vänd runt dem efter halva tiden. Känn så att potatisen är mjuk och klar att äta med en sticka. Annars täck med lite folie och låt stå några minuter till. Ta ut grönsakerna och strö över flingsalt vid servering. Lägg eventuellt över på serveringsfat. Se fler serveringsförslag ovan.
Ingredienser Portioner. 4 900 g kycklingben (900 g = ca 8 st) 2 morötter 2 rödlökar 4 vitlöksklyftor 6 potatisar 1 paprika 3 msk olja skal av 1 citron 1 tsk salt svartpeppar färsk timjan eller rosmarin Lägg till i inköpslistan
UGNSROSTADE ROTFUKTER & GRÖNSAKER. Det som sker med den i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och grönsaker, olivolja, salt, peppar, lite smoked paprika, italiensk salladskrydda, vitlök, flytande honung [färska kryddor om man har det hemma vilket jag tyvärr inte hade i helgen som passerade] är något magiskt och dessutom så sköter de ju sig helt på egen hand
Skär grönsaker i halvor och lägg dem på en plåt. Ringla det över grönsakerna och blanda runt. 1 kg blandade grönsaker färska morötter, rödbetor och lökar. 1Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 1 kg blandade grönsaker färska morötter, rödbetor och lökar 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja oliv 1 pressad vitlöksklyfta ¾ tsk salt ½ krm svartpeppar 1 tsk torkad timjanGör så här Sätt ugnen på 225°
Jag gillar dessutom att äta mycket fräscha grönsaker. Det blev massor av olika grönsaker som vi tillagade i ugnen, kycklingfilébitar inlindade i serranoskinka och till detta, en getostkräm
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.