Ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 äpplen, syrliga
  • 1100 g smör
  • 11 dl socker
  • 11 msk kanel
  • 10,5 vaniljstång (alt. 1 msk vaniljsocker)
  • 13 dl grädde
  • 12 dl mjölk
  • 12 äggulor
  • 12 msk strösocker
  • 12 tsk potatismjöl
  • 14 äpplen, syrliga 100 g smör 1 dl socker 1 msk kanel
  • 1 Vaniljsås0,5 vaniljstång (alt. 1 msk vaniljsocker) 3 dl grädde 2 dl mjölk 2 äggulor 2 msk strösocker 2 tsk potatismjölSätt ugnen på 200°C och smörj en eldfast form. Skala äpplena och kärna ur dem. Lägg ner i formen. Blanda kanel och socker i en kopp och häll blandningen i hålet på äpplena. Hyvla smör med osthyvel och täck äpplena så blir det en tunn jämn fördelning av smöret. Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter eller tills äpplena är mjuka. Vaniljsås
  • Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och även i vaniljstången en en kastrull. Tillsätt mjölk och 1 dl av grädden i kastrullen och låt koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 16 minuter. Ta upp vaniljstången, vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills såsen börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla såsen. Severa äpplena med vaniljsåsen!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.