1 Toscaflarn35
g mandelspån 3 msk strösocker 50 g smör 1 msk vetemjöl 1 msk mjölk 0,5 msk sirap
1 Fyllning200
g ricotta 2 msk strösocker 2 msk amarettolikörMandelbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Rör sedan sedan ner ägget så att smeten blir porös. Blanda till sist i mjölet och bakpulvret. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant. Grädda kakan ca 12 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den försiktigt. Toscaflarn
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mandeln, sockret, smöret, mjölet, mjölken och sirapen i en kastrull. Sjud alltsammans på svag värme under försiktig omrörning. Bred ut smeten i en smord pannkakslagg, ca 24 cm i diameter, eller form med löstagbar kant Grädda botten mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills botten fått vacker guldgul färg. Låt bottnen svalna något innan den lossas, låt den kallna. Fyllning
Rör ricottan med socker och amaretto till en jämn smet. Bred krämen på mandelbottnen. Lägg tocsabottnen ovanpå. Ev. kan mandelbottnen dränkas in med mandellikör.
Toscabakelser och Pitepojkar. ToscabakelserBotten2 1/2 vetemjöl3 msk strösocker100 g smält smör1 äggolja och ströbröd till formarnaFyllning200 g sötmandelnågra droppar bittermandelolja100 g smält smör2 ägg1 dl strösockerToscasmet100 g smör1 dl strösocker3 msk vetemjöl3 msk matlagningsgrädde200 g sötmandel som kokat i vattenbad (=skållade) och fått skalen borttagnaBlanda samman degen till boten med hjälp av en mixer
Mandelformarna stod längst ner på det röda trevåningsfatet, under toscabakelserna och pepparkakorna. Dukning i rött och grönt, med servetterna brutna som julgranar
Här står jag och provsniffar på en toscabakelse, som jag ger 10 poäng av 10. Jag hade länge hört talas om att det fanns ett café högst upp på Länsmuséet i Kalmar nere i hamnen, men aldrig kommit mig för att ta mig dit
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.