Torskfilé med bacon
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 gram torskrygg, ca 140 gram per bit - gärna Skreietorsk
  • 175 gram smör
  • 1 Potatismos: 600 gram potatis
  • 1100 gram smör
  • 11 dl mjölk
  • 1 Sås: 2,5 dl grädde
  • 12,5 dl creme fraiche
  • 11 fiskbuljongtärning
  • 11 msk citronsaft
  • 12 msk hackad persilja
  • 1 salt
  • 11 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 Tillbehör: 150 gram bacon, ca 1 paket
  • 14 morötter
  • 1300 gram gröna ärtorSkär bort ev. skinn på torsken. Plocka ben om du hittar några. Dela torsken i fyra lika stora bitar. Salta och peppra på torsken och låt den ligga medan du förbereder resten. Skala morötter och potatis. Dela morötterna i slantar och potatisen i grova bitar. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Skär bacon i tärningar. Stek bacontärningarna knapriga och lägg sedan över dem på hushållspapper. Gör såsen: blanda grädde, crème fraiche och fiskbuljongtärning samt citronsaft. Koka upp till första bubblan och ta sen från värmen. Tillsätt persiljan. Låt stå. Koka ärtor och morotsslantar mjuka i vatten ett par minuter. Häll av dem. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar. Stek torsken i smör i ca 5 minuter per sida för tjocka bitar och 3-4 minuter för lite mindre tjocka. Ös med smör. Kontrollera så att torsken är fint stek genom att försiktigt se så att den precis faller isär i tjocka flagor med ex en kniv och gaffel. Stek annars lite till på låg värme och ös med smör. Torsken kan också brynas i smör och sedan gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Servera torskryggen öst med smöret den stekt i samt garnerad med knaprig bacon; vidare med fisksås, potatismos, ärtor och morotsslantar. Pressa gärna lite citronsaft över torsken vid servering.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.