500 gram
röda små tomater som babyplommontomater eller cocktailtomater
11/2
citron
15 dl
syltsocker
13 cm
vaniljstångSkölj tomaterna och hacka dem fint. Lägg tomaterna i en kastrull med tjock botten. Dela på vaniljstången och skrapa ur den i tomaterna. Tillsätt även stången. Koka tomaterna på medelvärme i 15 minuter. Skölj citronen och riv skalet från halva citronen samt tillsätt det till tomaterna. Pressa ur två msk citronsaft och tillsätt det. Rör i syltsocker, rör om och koka på låg värme i ytterligare 15 minuter på medelvärme. Gör marmeladprov om du vill vara säker på att marmeladen stelnar. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast. Koka annars några minuter till eller tillsätt extra pektin enligt paket eller flaska. Häll upp tomatmarmeladen på rena och steriliserade syltburkar och sätt på lock. Ställ upp och ner att svalna. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Förra året gjorde jag grön tomatmarmelad på de tomater som inte hunnit mogna under sommaren. I år har vi så många tomater som mognar samtidigt att jag tyckte jag kunde offra ett gäng på en röd tomatmarmelad
Vill man vara extra husmoderlig/faderlig så ställer man sej vid spisen och koker en underbart god tomatmarmelad som gör sej fint till en god ost av det mognare slaget
500 g gröna tomater. 1rivet skal och saft av ½ citron. 11 stjärnanis. 13 dl syltsocker. 1Antal portioner 1 dl 2 dl 4 dl 6 dl 8 dl Välj 500 g gröna tomater rivet skal och saft av ½ citron 1 stjärnanis 3 dl syltsocker
Grön tomatmarmelad Ingredienser 1 kg gröna tomater 1 dl vatten rivet skal och saft av 2 citroner 3 cm färsk ingefära 5 dl socker 1 krm natriumbensoat Gör så här Skölj tomaterna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.