Tips om surdeg
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Tips om surdeg

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Beskrivning

    Surdegen ställer man i kylen för att slippa mata den så ofta. Ska man mata en surdeg varje dag, vilket man måste om den står framme i värmen så blir den ganska snabbt väldigt stor. Står den i kylen räcker det att mata den en gång i veckan för att hålla den vid liv.

    Man kan spara surdeg genom att torka eller frysa.

    Torka så här:

    Ta en ugnsplåt och lägg ett bakplåtspapper på den och bred ut surdegen i ett tunt skikt på pappret med en bakskrapa eller en slickepott och sätt in plåten i ugnen (men UTAN att sätta på ugnen) och lämna ugnsluckan på glänt så att luften kan cirkulera.

    Efter ungefär ett dygn eller så, beroende på hur tjockt du bredde ut surisen, så är det snustorrt och du kan bryta ner den i småbitar och lägga i en tät burk.

    När du ska använda den så tar du bara ett par-tre rågade matskedar av den torra surdegen och blandar med lika delar mjöl (vete eller råg) och tillsätter lite fingervarmt vatten och rör om så att det får konsistensen av lös havregrynsgröt. Låt det stå varmt över natten i en gladpackad skål för att komma igång igen.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.