1 kålblommor1.
Placera svartkålen på ett ugnssäkert fat. 2. Sätt in i ugnen på 80°C till kålen känns helt torr och krispig, det kan ta ca 30 minuter, kolla gärna ibland, kålen ska inte bli brun utan hålla den fina gröna färgen.3. Ta ut kålen när den känns helt torr och salta då lite lätt.4. Skär spetskålen i fina klyftor, det blir 4 om kålen är liten. 5. Stek snittytan i smält smör eller en skvätt olja.6. Låt det få fin färg, salta, peppra och lägg en kvist timjan över.Kålen ska ha lite spänst kvar.7. Putsa bort eventuellt vissna blad på savoykålen och skär ut bladen. Ta bort den hårda nerven.8. Förväll kålbladen i ca 3 - 4 minuter i saltat vatten. Kålen ska vara nätt och jämt mjuk men inte mosig. Svalka av kålen i kallt vatten och låt den sedan torka på hushållspapper.9. Skär sedan kålen i mindre bitar och lägg ner i en traktörpanna. Tillsätt ca 2 msk vatten. Låt det hela puttra till och gaffelmosa kålen med några klickar kallt smör tills den känns lätt krämig och blir så god. 10. Salta och tillsätt en nypa socker.11. Rosta hasselnötterna i 200°C tills de börjar dofta gott. Ta ut dem och låt svalna.12. Lägg dem sedan i en plastpåse och banka sönder.Mjölksmulorna1. Ta fram en belagd panna och smält smöret däri. 2. Tillsätt mjölkpulvret och fräs detta tillsammans under omrörning tills det blir lätt gyllenbruna smulor.3. Låt dem rinna av på hushållspapper.4. Blanda dem sedan med de krossade hasselnötterna och salta lätt.Brynt smörvinägrett1. Hacka schalottenlöken fint och lägg dem tillsammans med 1 kvist timjan, vinet och cidervinägern i en kastrull.2. Låt det hela småputtra tills det bara är en tredje del kvar och sedan sila av.3. Vispa nu ner det brynta ljumma smöret undan för undan samt timjanoljan, salta, peppra och tillsätt en nypa socker.4. Den här vinägretten får inte blir helt kall, då stelnar smöret. Ge den en knuff i micron om så är fallet.Fisken1. Fjälla gösen och lägg några snitt i skinnet. 2. Salta och halstra på skinnsidan i lite smält smör.3. Låt några kvistar timjan steka med och avsluta med en klick kallt smör när gösen kommit upp till 42-46°.Till servering1.Servera gösen med de 3 sorters kålanrättningarna, strö mjölk och hasselnötssmulor över spetskålen. 2. Skeda upp den krämiga savoykålen och lägg svartkålkrispet över fisken tillsammans med några kålskott och kålblommor om så finns, ringla smörvinägretten runt om.3. Härtill passar det mycket bra med en nykokt potatis.
Tänkte börja denna vecka med en enkel, god och mättande vardagsrätt. kål. Gös (4 port. )4 st gös fileér salt 2 msk färskpressad citronsaftpeppar smör Byxa fisken (dvs. gör ett v-snitt på var sida av ryggraden och skär bort benen) Krydda fileérna med salt Värm en stekpanna, tillsätt rikligt med smör Stek fisken på båda sidorna, ca 2 min per sida, så fileérna får en fin färgPressa i citronsaft, smaka av med peppar Servera tillsammans medkål, palsternackspuré och stekspad av fisken Palsternackspuré 400 g skalad och skuren palsternacka 2 klyftor vitlök 1 dl grädde ca 2,5 dl vatten4 kvistar färsk timjam2 msk smör salt peppar Skala och skär palsternackan och vitlöken i bitar Ta fram en kastrull, lägg i smör Bryn palsternackan och vitlöken tills de fått lite färg Häll i vatten och grädde, tillsätt timjam kvistarna, koka tills palsternackan mjuknat Plocka ur timjam kvistarna, mixa med stavmixer, lägg i en klick smör, smaka av med salt och peppar Stuvad kål 250 g strimlad vitkål 70 g skalad, skuren fänkål (kan uteslutas, tillsätt i såfall mera kål)1 stor lök 2 msk smör 1 msk olivolja(0,5 dl vitvin) 1 dl grädde ca 2 dl vatten 50 g spenat saften av en halv citron (mer om du slopar vitvinet) salt peppar Strimla kålen och löken t. med en mandolin (alternativt med kniv) Värm en djup panna, tillsätt smör Sautera kålen och löken en stund Häll i vitvin, låt absorberas Sänk värmen och häll i grädde och vatten Sjud tills kålen mjuknat (ca 30 min) Lägg spenaten i till sist Pressa i citronsaften, smaka av med salt 4 st gös. 250 g strimlad vitkål
Gös är riktigt, riktigt gott och med både bacon och parmesan blir det en fantastisk rätt. När jag lagar fisk blir det ofta lax jag lagar men detta recept fick jag av en vän och det är gös som man tillagar
Salta gösen på köttsidan och pensla den med olja på skinnsidan. Blanda alltsammans (tillsätt lite chili i taget och smaka av då styrkan varierar) med honung och koriander
Vi har inte riktigt kommit igång med storfisket ännu, så i helgen,när det vankades svärföräldrar på besök, köpte min sambo en hel gös från Ringsjö Fisk, färsk så den nästan sprattlade i påsen
Riv över pepparrot efter smak och servera med potatis och en dillkvist. 4 gösfiléer. 4 gösfiléer 1 citron 3 dl grädde 50 g smör 0,5 kruka gräslök, hackad En bit pepparot salt peppar 12 potatisar Dill, till servering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.