Timjanhalstrad gös med kål
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 2 röster

Ingredienser

  • gös, 600-800 g
  • 1 spetskål
  • 1 savoykål
  • 1 svartkål
  • 1 hasselnötter
  • 1 mjölkpulver
  • 1 smör
  • 1 timjan
  • 1 vitt vin
  • 1 äppelcidervinäger
  • 1 rapsolja, gärna med backtimjan
  • 1 schalottenlökar
  • 1 vitpeppar, nymalen
  • 1 socker
  • 1 salt
  • 1 brynt smör, ljummet
  • 1 kålskott
  • 1 kålblommor1. Placera svartkålen på ett ugnssäkert fat. 2. Sätt in i ugnen på 80°C till kålen känns helt torr och krispig, det kan ta ca 30 minuter, kolla gärna ibland, kålen ska inte bli brun utan hålla den fina gröna färgen.3. Ta ut kålen när den känns helt torr och salta då lite lätt.4. Skär spetskålen i fina klyftor, det blir 4 om kålen är liten. 5. Stek snittytan i smält smör eller en skvätt olja.6. Låt det få fin färg, salta, peppra och lägg en kvist timjan över.Kålen ska ha lite spänst kvar.7. Putsa bort eventuellt vissna blad på savoykålen och skär ut bladen. Ta bort den hårda nerven.8. Förväll kålbladen i ca 3 - 4 minuter i saltat vatten. Kålen ska vara nätt och jämt mjuk men inte mosig. Svalka av kålen i kallt vatten och låt den sedan torka på hushållspapper.9. Skär sedan kålen i mindre bitar och lägg ner i en traktörpanna. Tillsätt ca 2 msk vatten.  Låt det hela puttra till och gaffelmosa kålen med några klickar kallt smör tills den känns lätt krämig och blir så god. 10. Salta och tillsätt en nypa socker.11. Rosta hasselnötterna i 200°C tills de börjar dofta gott. Ta ut dem och låt svalna.12. Lägg dem sedan i en plastpåse och banka sönder.Mjölksmulorna1. Ta fram en belagd panna och smält smöret däri. 2. Tillsätt mjölkpulvret och fräs detta tillsammans under omrörning tills det blir lätt gyllenbruna smulor.3. Låt dem rinna av på hushållspapper.4. Blanda dem sedan med de krossade hasselnötterna och salta lätt.Brynt smörvinägrett1. Hacka schalottenlöken fint och lägg dem tillsammans med 1 kvist timjan, vinet och cidervinägern i en kastrull.2. Låt det hela småputtra tills det bara är en tredje del kvar och sedan sila av.3. Vispa nu ner det brynta ljumma smöret undan för undan samt timjanoljan, salta, peppra och tillsätt en nypa socker.4. Den här vinägretten får inte blir helt kall, då stelnar smöret. Ge den en knuff i micron om så är fallet.Fisken1. Fjälla gösen och lägg några snitt i skinnet. 2. Salta och halstra på skinnsidan i lite smält smör.3. Låt några kvistar timjan steka med och avsluta med en klick kallt smör när gösen kommit upp till 42-46°.Till servering1.Servera gösen med de 3 sorters kålanrättningarna, strö mjölk och hasselnötssmulor över spetskålen. 2. Skeda upp den krämiga savoykålen och lägg svartkålkrispet över fisken tillsammans med några kålskott och kålblommor om så finns, ringla smörvinägretten runt om.3. Härtill passar det mycket bra med en nykokt potatis.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.