The Fresh Foodie
www.leila.se
www.leila.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 50 g färsk jäst (den blå varianten) 1 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt 100 g mjukt smör 1 ekologiskt ägg Cirka 11 dl vetemjöl special Fyllning 200 g mjukt smör (Bregott) 1 dl råsocker 1-2 msk kanel Ägg till pensling 1/2 dl sirap + 1 msk vatten Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)Leilas kanelbullar Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde. Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel - blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten). Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter). Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma. På bilden så har kanelbullarna fått jäsa ihop och resultatet blir mycket saftigare bullar och påminner om ett brytbröd.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.