Tarteletter med hjortronfyllning och maräng
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 11 dl florsocker
  • 1125 g smör
  • 11 äggula
  • 1250 g hjortron
  • 1225 g havtorn
  • 11 msk pressad citronsaft
  • 12 1/2 dl strösocker
  • 12 msk majsstärkelse
  • 12 äggulor
  • 125 g smör
  • 11/2 dl vatten
  • 11 dl strösocker
  • 12 äggvitorMixa vetemjöl, florsocker, smör i bitar och äggula i en matberedare till en degboll. Kavla ut degen mellan smörpapper till 4 millimeter tjock platta. Ta bort översta smörpapperet och tryck ut 7 centimeter stora rundlar. Tryck dem försiktigt mot botten och kanten i formarna på två tartelettplåtar. Jämna till kanterna. Plasta och ställ kallt, cirka 30 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader. Grädda dem cirka 10 minuter. Låt dem svalna. Ta tarteletterna ur formarna och låt kallna.
  • 1 Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten 5 minuter. Koka hjortronen tills de går sönder. Koka havtornen på samma sätt. Purea bären genom en finmaskig sil. Blanda samma hjortron- med havtornspuré och citronsaft i en kastrull. Vispa samman blandningen med majsstärkelse, socker, äggulor och smör. Värm under ständig omrörning tills den tjocknar. Det får inte koka! Krama ur gelatinbladet och smält ner under omrörning. Häll fyllningen i tarteletterna och låt fyllningen stelna i kylen. 
  • 1 Maräng: Koka en sockerlag av strösocker och vatten tills temperaturen är 121 grader. Vispa äggvitorna skummiga med ballongvispen och häll försiktigt ner sockerlagen i en fin stråle, under kraftig vispning. Vispa tills marängen blir kall, cirka 20 minuter. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa en klick på varje tartelett. Bränn av med en gaslåga.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.