13 stycken
ark frysta smördegsplattor à ca 8x17 cmSätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Akta så det ej bränns. Lägg i äppelklyftorna och vänd runt dem i karamellen i pannan samt koka på låg värme i 10 minuter. Äpplena ska vara ljust bruna. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din Tarte Tatin på en mjölad yta. Lappa ihop dem så att de är lite större än stekpannans yta och så att den kan läggas över som lock. Ta stekpannan med äpplena från värmen och täck med smördegen som ett lock. Stoppa in degen runt kanterna. Ställ in pannan i ugnen och grädda din Tarte Tatin i 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter. Tarte Tatin degen ska vara frasig och gyllene. Ta ut din Tarte Tatin och skär med en kniv runt kanten på tarten så att den lossnar. Nu kan du vända den upp och ner på tallrik och sedan vända tillbaks på ett serveringsfat eller tallrik igen så att degen hamnar upp. Servera Tarte Tatin med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.
Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet
Ingredienser- 5 äpplen, fasta och helst svenska. - 50 gr smör- 1 dl råsocker- 1 dl mörk sirap- 3 kanelstänger- 2 tsk malen kanel- 5 frysta smördegsplattorHur gör man
Det är faktiskt ganska enkelt att göra en tartetatin, d. Plommon-TarteTatin. v. s. en upp-och-ner-kaka. Traditionellt görs den med äpplen och smördeg i en gjutjärnspanna men denna gången har jag gjort den med plommon
Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme. Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull
Tartetatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.