7 ägg
75 g smält smör (eller kokosolja) ((jag använde smör))
2 rågade
msk honung
2 rågade
msk xylitol
rivet citronskal från en hel citron (1 citron)
citronsaft från en halv citron (1/2 citron)
1 dl
kokosflingor
0,8 dl
kokosmjöl
1,5 tsk
bakpulver
en nypa salt
3-4 dl
vispgrädde
rivet citronskal
1 msk
xylitol
1 krm
vaniljpulver
färska bär (jag hade jordgubbar och blåbär)
2 banan
2-3 rågade tsk kakao
2 tsk
xylitol
1 tsk
honung
2 tsk
kokosmjöl
4 dl
mjölk
1 dl
vispgrädde
1 vaniljstång
5 äggulor 0,8 dl xylitol
2 msk
potatismjöl
1 msk
majsmjöl
25 g
smör
1 )
Sätt ugnen på 175 grader 2) Smöra och bröa en springform på ca 22 cm i diameter (jag använde mandelmjöl!)
3 )
Smält smöret
4 )
Till EN tårtbotten. Dela upp äggvitan och äggulan av de 7 äggen i två olika skålar.
5 )
I skålen med äggvita har du i 1 msk honung & 1 msk xylitol (alltså hälften av sötningen) och vispar vitt och fluffigt tills man kan vända skålen upp och ner. (se bilder över, skålen till höger)
6 )
I skålen med äggula har du i 1 msk honung & 1 msk xylitol (alltså resten av sötningen) och vispar med samma visp (behövs ej sköjas eller så) tills äggulorna blir vita och en tjock krämliknande konsistens uppstår. Tar några minuter!
7 )
Ha i det smälta smöret, rivet citronskal och citronsaften i äggulevispet och vispa till allt är blandat.
8 )
Ha i hälften av äggvitan i äggulan och vispa försiktigt.
9 )
Ha sedan i resten av äggvitan i äggulan men vik nu försiktigt ner fluffet med en slickepott för att så mycket luft som möjligt ska bli kvar.
10 )
Blanda alla torra ingredienser i en skål vid sidan om, sikta kokosmjölet tillsammans med bakpulvret för att undvika klumpar.
11 )
Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i äggfluffet.
12 )
Häll smeten i formen.
13 )
Grädda i ca 40-45 minuter och kakan är "fast", det kan behövs läggas på folie i slutet om kakan blir för brun.
14 )
Låt sedan botten svalna helt innan montering (jag gjorde mina bottnar dagen innan jag monterade tårtan)
(OBS kom ihåg att det krävs två sådana här bottnat till hela tårtan som jag gjorde!)
Just nu finns det så mycket goda färska bär, så det är bara att gå loss. Det var gott, men nästa gång så kommer jag nog bara ta vanlig grädde med lite vanilj
Kakan är både gluten- och mjölkfri. Nja, nu har jag väl inte tänkt mig att hamna i en kaka precis - även om likheterna är påfallande - men det måste ju finnas andra sätt att komma till användning för oss mänskliga banan-look-alikes
Hacka hasselnötterna och häll alla torra ingredienser i en skål. Grovhacka bären och häll ner dem med. Smält kokosoljan och häll ner den och honung i granola mixen
-)Ni får receptet på tårtan idag så kommer recepten på den andra maten imorgon. -) Så detta får bli mitt bidrag till Månadens blogg på Matfeed, där denna månads tema är bär
Min lille grabb hade kals nu i mars och bjöd över hela klassen + några till. Tyvärr så råkade kalaset komma ivägen för influensan och flera av barnen hade blivit dåliga och kunde inte komma
Hit kan tårtan förberedas och frysas. Glasera tårtan med lemon curd. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten
En tårta hör iallafall till och då Fabian och jag slagit våra kloka huvuden ihop kom vi fram till att en hallon/jordgubbs/kinderägg/maltesers/finger/chokladtårta måste vara den absolut snyggaste och godaste kombinationen
Fyll tårtan med lemon curd ochvaniljkräm. och det firar jag med en fräsch och färgglad tårta. Blanda Vetemjöl, potatismjöl,,bakpulver ochvaniljsocker i en skål och ställ åt sidan
E-postadress. En tårta jag hade med till barnbasaren. Blanda och tillsätt till de torra ingredienserna. Häll över chokladen och rör tills chokladen smält
Vill man kan man använda mandelmjöl och steva strö eller sukrin för en LCHF-variant. Rör ihop rabarber, agave, citronzest, vaniljpulveroch potatismjöl i en bunke, häll sedan upp i en pajform
Min sommartårta innehåller vit choklad, röda vinbär och flingsalt. Adventstårta. Nu tänkte jag göra julvarianten och då var smakerna givna vit choklad, lingon och kanel
Tårta med smak av hallon, marshmallow, kokos och mjölkchoklad. Jag tar ofta med mig en överraskningstårta när jag är bortbjuden på större kalas hos mina närmsta vänner
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.