Här kommer ett lättbakat och jättegott rågbrödmedrussin. 1 liter långfil4 dl sirap1 kg rågsikt3 tsk bakpulver3 tsk bikarbonat1 msk anis (krossas)1 msk fänkål (krossas)1 pkt russin ( ca 3 dl) Kan uteslutas om man så vill. 1 pkt russin ( ca 3 dl) Kan uteslutas om man så vill
1 dl russin. Tillsätt salt & kör ytterligare 5 min, under tiden tillsätt äpple & russin, degen kommer att vara något kladdig. 1 dl russin. Tillsätt salt & kör ytterligare 5 min, under tiden tillsätt äpple & russin, degen kommer att vara något kladdig
Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfolie. SyrligtRågbröd Kvällen innan. ) Dag 2Fördegen från kvällen innan600 g kallt vatten375 g rågsurdeg15 g jäst375 g fint rågmjöl500 g vetemjöl special eller manitoba cream25 g ljus sirap30 g havssaltBlanda fördegen med alla ingredienserna utom saltet. Jag gräddade på granitskivan, värm upp till 250 grader, ställ in bröden, spraya med vatten och sänk värmen till 200 grader
(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Citronkrämen är lös när den är färdig men den stelnar efterhand Använd en tesil till att pudra rejält med florsocker ovanpå
Ibland är det gott med ett riktigt grovt bröd med tuggmotstånd i. Rågkross och linfrö bidrar till den grova känslan och för att få lite mer smak är brödet kryddat med kummin och fänkål
Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden
Fast allra godast är de att äta medans lukten av nybakt fortfarande finns kvar i huset. Det här blir ett gott och saftigt bröd som innehåller lite grovt rågmjöl och linfrön och brödet passar utmärkt med en skiva ost
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.