Linda en skiva prociutti kring varje svartrot. Smörslungad svartrot med prociutto, citron och örter ca 12 st. Smörslungad svartrot med prociutto, citron och örter ca 12 st
Ingredienser Portioner. 4 Brynt smör 100 g smör 1/2 citron 1 vitlöksklyfta salt och svartpeppar Svartrötter 1/2 dl pinjenötter 500 g svartrötter 1 msk salt Till garnering 65 g röda mangoldskott 2 msk skuren gräslök Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Svartrot är en grönsak jag inte har särskilt stor erfarenhet av. Har smakat ett par gånger på restaurang, då som svartrotspuré och har själv tillagat svartrötter endast två gånger
Jag har gjort den tidigare, men då utan att röka svartroten. Den här varianten, där den varsamt rökta svartroten tar med sig en ny dimension av smaker till tallriken blev en riktig överraskning
I väntan på sparrispremiären så är dock svartrot det näst bästa. Här serverar jag den kokt med krispiga chorizobitar (inte för stark dock, så att den överröstar svartroten för mycket) och hemmavispad majonnäs med rökt paprikapulver i
Den gravt underskattade svartroten får här sällskap med krispiga kavringsmulor, nötiga toner av mandel, agavens sötma och den färska salvian som binder ihop alla dessa texturer och smaker
Ett gott tillbehör till exempelvis grillat. Tänk på att svartrötterna svartnar snabbt när man skalat dem, så lägg dem i citronvatten tills du är klar att tillaga dem
Lägg svartrötterna i kallt vatten med lite pressad citron så de ejmörknar. Koka upp cirka 1 liter vatten med 2 tsk salt, lägg irötterna och koka cirka 20 min tills de är mjuka
I fredags hade vi möhippa för Lena. Den blivande maken är smålänning, så i vår strävan att "småländskifiera" Lena klädde vi ut henne till Lena Philipsson
Sotad svartrot. Svartroten ska bli mjuk och lite bränd. 1200 g svartrot. 1Sotad svartrot200 g svartrot 25 g smör salt peppar. Skala och skär upp svartroten i 10 cm långa bitar, dela sedan dessa en gång på längden. Stek svartroten på hög värme under ca 5 minuter med den platta sidan nedåt
Soppa på jordärtskocka och svartrot300g jordärtskocka400g svartrot1 lök5 dl kycklingbuljong2 dl vitvin1 dl grädde20 g smör(oliv)oljasaltsvartpeppartrattkantarellerprosciutto eller bacon(örtolja)Skala skockorna, svartrötterna och löken, skär i bitarTa fram en kastrull, lägg i lite olja och smör Bryn skockorna, svartrötterna och löken i kastrullenHäll i vitvin och buljongKoka tills skockorna och svartrötterna mjuknatMedan soppan kokar kan du steka prosciutto riktigt krispig på en pannaLägg prosciutton åt sidan och stek trattkantarellerna i fettet som blivit kvar i pannanNär skockorna mjuknat kan du lägga i grädde och smör, koka upp och häll i en blenderKör soppan i en blender (eller med stavmixer) tills den är slät, tillsätt mera vätska vid behovSmaka av med salt och pepparGarnera med skinkan, svamparna, örtolja (kan uteslutas) och timjam, servera med gott bröd 300g jordärtskocka. 400g svartrot
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.