10,75 dl
finhackade skogschampinjoner (sparat från tidigare hack)
120 g
smör, brynt
10,5 dl
vitt vin
12-3 dl
vispgrädde
11 tsk
kycklingfond
1 salt,
efter smak
1
pinjenötter
1
rucola
1 parmesan,
riven
1 svart
tryffel, hyvlad
1 färsk
basilika
1 Pastadeg2
ägg, hela 2 msk kallt vatten 0,5 krm salt 2,5-3 dl durumvete (beror på hur stora äggen är)
1 Svampfyllning10
skogschampinjoner 1 bananschalottenlök smör, till stekning 1 klyfta vitlök 10 basilikablad 2 kvistar färsk timjan salt och nymalen svartpeppar 25 g lagrad parmesan med fin smak, riven 170 g ricotta
1 Vitvinssås0,75
dl finhackade skogschampinjoner (sparat från tidigare hack) 20 g smör, brynt 0,5 dl vitt vin 2-3 dl vispgrädde 1 tsk kycklingfond salt, efter smak
Slå ihop pastadegen redan på morgonen. Vispa upp äggen lite lätt, ha i vatten och salt och häll successivt i durumvete. Arbeta direkt på bänken eller i en bunke (Jag brukar faktiskt köra i bunke direkt för att slippa kladd på bänken). Rör med gaffel tills du måste använda händerna. Ta lite mjöl på händerna och arbeta den till sist på bänken tills den känns smidig. Lägg in pastabollen i plast eller plastpåse och lägg in i kylen till kvällen. Svampfyllning
Tvätta och torka av skogschampinjonerna (vanliga har inte alls lika fin och fyllig smak som dessa). Finhacka svampen mycket mycket fint, spara ca 0,75 dl till såsen. Finhacka även schalottenlöken riktigt fint. Smått, smått! Lägg en klick smör i pannan och fräs/förväll svampen tills de karamelliserats och är mjuka. Ta upp ur pannan och lägg i en skål så länge. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i en klick smör. Det får inte brännas! När löken karamelliserats häll tillbaks svampen och pressa i en vitlöksklyfta. Finhacka i färsk basilika och timjan och smaka upp med salt och peppar. Lägg över allt i en skål och låt svalna något innan ricottan blandas i. Blanda i ricotta och riven parmesan. Smaka av och salta mer om du känner att det behövs. Ravioli
Dela pastadegen i tre delar och kör varje del i pastamaskinen. Jobba från tjocklek 1 till 7-8. Det kommer jobbas fram långa, tunna pastaremsor. Ta hjälp av durumvete på händerna om det behövs. Har du ingen pastamaskin går det såklart att kavla ut degen tunt tunt. Men det är lite jobbigare. Lägg ut en klick fyllning med lagom mellanrum från varandra. ca 1 msk fyllning. Lägg sedan nästa remsa ovanpå och "förslut" varje pastaknyte. Försök att trycka ur all luft kring fyllningen. Ta en rund stans, alternativt en annan form och stansa ut dina ravioli. Se till att inga öppningar finns in till fyllningen! Lägg alla färdiga ravioli på ett mjölat smörpapper (pudra på lite durumvete). Där kan de ligga och torka fram tills att de skall kokas. Vitvinssås
Fräs resterande skogschampinjoner i lite smör tills det blir mjukt och förvällts/karamelliserats. Lägg åt sidan i en liten skål. Bryn smöret i en liten kastrull eller i en sauteuse som jag använder när jag gör sås (Liknande en kastrull) Det skall bara bli precis gyllene-brynt. Häll sedan ner svampen och vitt vin. Låt stormkoka ca 1-2 minuter så att alkoholen i vinet får dunsta lite. Häll i grädde och kycklingfond. Låt reducera till en lagom krämig sås. Smaka av och smaka eventuellt upp med salt. Koka pastan
Koka upp vatten i en kastrull och salta ordentligt. Det skall kännas som en kallsup i havet av vattnet. Koka pastan i 4-5 minuter och lyft försiktigt upp raviolisarna med en hålslev. Rostade pinjenötter
Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelhög värme tills de får lite gyllene färg. Servering
Lägg upp fem ravioli per person och tallrik. Skeda över den krämigt goda såsen och lägg på en näve rucola. Riv över rikligt med parmesan, rostade pinjenötter och hyvla tunt över svart tryffel. Toppa med en kvist färsk basilika!
Skeda på sås och toppa med den smörstekta sparrisen, tunt skivade skogschampinjoner, ruccola, rostade pinjenötter, riven parmesan samt svarttryffel (Gotländsk) Fusion på en tallrik mellan Gotländsk durumpasta, grön sparris & Öjn’s guld – Svarttryffelmed italienska inslag av parmesan & pinjenötter
Till efterrätt gjorde vi en otroligt god chokladtårta medtryffelglasyrochrostade pinjenötter. )Igår kväll kom min fina svägerska på besök och vi lagade den mycket goda pastan med salami, pinjenötter och ricotta som jag gjorde för någon vecka sedan
Låt koka till en lagom krämig sås. Servera pastan med den goda såsen ochruccola. Ruccola. Den här färska pastan med vitvinssås ochrostade pinjenötter är sååå god
Ringla över honung efter behag och smaka därefter av med salt, svartpepparoch balsamvinäger. De absolut godaste är Ruccola, Prosciutto, Rostade pinjenötter och mängder med grekisk olivolja
Jag är - som ni som följer mig mer regelbundet redan vet - inte vegetarian, men lagar och äter med stor förtjusning vegetarisk mat och tycker att vi alla borde äta mer frukt och grönt, både ur hälsosynpunkt och miljösynpunkt
Toppa gröten medrostade nötter, bär och skivad banan. Jag älskar gröt och startar mer än gärna helgen med en matig variant toppad med en massa nyttiga godsaker
Ingredienser Portioner. 4 4 port pasta, gärna penne 1 dl pinjenötter 1 gul lök 1 msk smör eller margarin 400 g fryst bladspenat 130 g pesto 2 1/2 dl vispgrädde 1 grönsaksbuljongtärning 2 krm salt 1 krm peppar 250 g körsbärstomater Lägg till i inköpslistan
Toppa med grovhackade hasselnötter, persilja och rivet citronskal. Fräs vitlök och svamp i smör. Om såsen har blivit för lös skulle jag reda av med lite arrowrot eller potatismjöl utblandat i kallt vatten och hastigt koka upp grytan
Och utan tahini hemma så rörde jag i rostade sesamfrön i yoghurten. Nu har butternutten (låter ungefär som på dålig engelska med Göteborgsdialekt) stått i skafferiet alldeles för länge och det fick helt enkelt bli att ta tjuren vid hornen och laga något av den
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.