Vänd pannkakan när smeten stannat på ytan och kanten är guldgul. 11 1/2 dl vetemjöl. 1Värm en stekpanna på medelvärme och smält smör i den. 1Grädda tunna, krispiga pannkakor genom att hälla smet i pannan, cirka 1 dl per pannkaka, och vicka så att smeten rinner ut i hela pannan
På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. 2 1/2 dl rågmjöl. Första dagen. Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke
Då gör du så att du häller ut det mesta av surdegen och fyller på med lika delar mjöl och vatten. Sätt på locket men stäng inte helt så att luft kan pysa ut
mer mandelmjöl/annatmjöl/havregryn. Måndagens lunch testade jag en ny variant av pannkakor, skulle inte kalla de proteinpannkakor för det är inget proteinpulver och är inte heller bananpannkakor
Idag lyckades jag i alla fall göra en variant som barnen åt utan någon reflektion om att ”det inte smakar/ser ut som vanligt” – vilket jag tar som ett riktigt gott betyg på att de blev väldigt lika vanliga pannkakor
Gotlandslimpa påsurdegPortioner. Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag
Jag gör självklart mitt morotsbröd påsurdeg. Detta gör du för att mjölet ska ha chans att svälla och absorberar mer vätska, på så sätt behöver du tillsätta mindre mjöl och resultatet blir ett saftigare och lättare bröd
Vänd upp på väl mjölat bakbord. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t. Lägg/platta ut degen i oljad bunke/långpanna och jäs ca 2 tim. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. 400 g (ca 3,5 dl) surdeg*
Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.