Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Råg 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 18 g (3 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet. 2 Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet sista 2 min av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h. 3 Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h. 4 Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form. 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h. 6 Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C). 7 Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C). 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler.
Jag läste mer om kategorin surdegsbröd, som för övrigt verkligen är bröd i en egen klass, på Surdeg. För några veckor sedan gjorde jag mitt allra första hembakta surdegsbröd
Jag ahde lite surdegsbröd som jag rostade i min Kitchen Aid brödrost som jag fick när jag fyllde år. 2 rostade surdegsbröd, en över och en under äggsalladen. 2 rostade surdegsbröd
På kvällen. ½ dl rågsurdegsgrund. På morgonen. Ugnen på 250°. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen. 1 dl rågmjöl. 8 dl rågsikt eller grovt rågmjöl eller 50/50
Bagarlandslagets recept på ett surdeg du lätt bakar till och som verkligen är fantastiskt saftigt. Så, nu över till ett surdegsbröd med massa råg i ryggen
Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
Stjälp upp bröden på stenen/plåtarna, skåra dem. Låt brödet kallna på galler. Sätt ugnen på 280 grader, lägg in en baksten eller sätt in dubbla plåtar i ugnen
Ptjae - det kan aldrig bli för mycket surdegsbröd. )Detta innehöll dock lite honung vilket tog bort en del av det syrliga i smaken som annars finns i surdegsbörd - det tyckte jag inte om
Denna förrätt blir en härlig öppning på middagen med ett par mjälla skivor färsk lax, hettan från pepparroten och syran från äpple fint ackompanjerat av en skiva smörstekt surdegsbröd med en len honungsfraiche som avrundar i gommen
Mumsigt och enkelt surdegsbröd. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och täck med plast
Grova surdegsbullar GI-vänliga, fiberrika, saftigaINGREDIENSERRågsurdeg Ett grovt rivet äpple. Läs igenom receptet innan bakning| INGREDIENSERRågsurdeg Ett grovt rivet äpple
Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Tillsätt 2 dl grovt rågmjöl och vispa. Blanda i 1 dl fint rågmjöl. Blanda i 3 l varmt vatten och 3 l grovt rågmjöl. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. 1/4 av ett paket jäst på 50 g. 3 l och 2 dl grovt rågmjöl. 1 dl fint rågmjöl
Denna gång bakade jag på dinkelmjöl och rågmjöl, men går säkert att expirementera med olika mjöl. Gjorde världens godaste middag och testade på att baka pitabröd för första gången
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.