Surdegsbröd i Crock Pot
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Dag 1 (morgon)
  • 1100 g surdegsgrund av vete eller råg (se ovan)
  • 100 g rågmjöl
  • 200 g vatten
  • 1 Dag 1 (sen kväll)
  • 1400 g rågsurdegsgrund (blandningen från morgonen, ovan)
  • 500 g ljummet vatten
  • 500 g vetemjöl special
  • 400 g rågsikt
  • 20 g salt
  • 100 g hasselnötter
  • 200 g torkade fikon
  • 1 Dag 2 (morgon)Rör ihop ingredienserna i en bunke, plasta in den och låt stå i rumstemperatur under dagen.
  • 1 Blanda rågsurdegsgrunden med vatten, vetemjöl, rågsikt och salt. Kör med hushållsassistent eller elvisp med degkrok på mellanhastighet i 8 minuter. Grovhacka nötter och skiva fikonen. Ha ner i degen och blanda ytterligare på låg hastighet i cirka 3 minuter. Plasta in bunken och låt den stå över natten.
  • 1 Se till att degen har jäst ordentligt till cirka dubbla storleken. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela till två bröd. Dra ut degbitarna lite grann och vik sedan in kanterna mot mitten tills det blir en rund, lagom stor boll.
  • 1 Lägg bröden med skarven nedåt på mjölade handdukar för att jäsa. Lägg en handduk ovanpå bröden och låt dem jäsa cirka 1 timme, eventuellt lite längre.
  • 1 I Crock Pot: Starta upp Crock Poten på bakläget med högsta temperatur. Lägg i bakgallret så att det står på sina ben och gallret hamnar upptill. Lägg ett bakplåtspapper på gallret. När Crock Poten indikerar med ett pip att den är lagom varm lägger du i brödet och lägger på locket. Låt gå cirka 20 minuter, lägg sedan en handduk under locket och baka klart brödet i ytterligare 25 minuter (totalt 45 minuter).
  • 1 I vanlig ugn: Sätt på ugnen på 275°C. Ställ in brödet längst ner i ugnen på en plåt eller på en baksten och stoppa i en stektermometer i brödet. Spruta in vatten med en vattenspruta en gång i början. Sänk värmen till 230°C efter 15 minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan. Ta ut bröden när de uppnått en innertemperatur om 98°C (efter cirka totalt 30-45 minuter beroende på ugn).

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.